- REKLAMA -
20.8 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Podrška talentovanoj Užičanki za školovanje na Kraljevskom koledžu u Londonu

Podrška talentovanoj Užičanki za školovanje na Kraljevskom koledžu u Londonu

- REKLAMA -

Grad Užice obezbedio je 300.000 dinara u ovoj, i nešto veći iznos u sledećoj godini, za školovanje perspektivne mlade Užičanke Sare Matović na Kraljevskom koledžu u Londonu.

Njena reakcija pokazala je koliko je zapravo ovoj mladoj devojci stalo da ispuni svoj ali sigurno i životni san mnogobrojnih umetnika širom sveta. Ona je kaže trenutno na pola puta, ali samo kada je su u pitanju finansijska sredstva za život u Londonu, jer školarinu je već dobila, ostvarenom stipendijom na Kraljevskom koledžu.

U razgovoru sa gradonačelnicom Užica dr Jelenom Raković Radivojević i članom Gradskog veća Ratkom Trmčićem, Sara je objasnila da kao stipendistkinja preskupu školarinu od 60.000 evra neće plaćati, ali uredbom Kraljevine Velike Britanije svaki strani student ovog koledža mora da bude obezbeđen novcem za svakodnevni život tokom dužeg boravka.

„S obzirom na to da meni osnovne studije traju 2 godine, trenutno mi je potrebno oko 24.000 funti na računu, ali ova zemlja ne zahteva da celokupna suma bude odmah na računu, već traži po godini. Cilj mi je da skupim 12.600 funti (13.675 evra) da bih do kraja mogla da ostvarim svoj životni san”.

„Grad Užice će u skladu sa trenutnim mogućnostima budžeta izdvojiti 300 hiljada dinara, a naredne godine Sara može računati i na veći iznos, jer želimo da naši mladi i talentovani sugrađani steknu znanja na prestižnim fakultetima i koledžima”, istakla je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

„Svesni smo da upravo znanja i veštine koje mladi stiču u najvišim obrazovnim ustanovama u zemlji i inostranstvu jesu preduslov za dalji razvoj našeg grada i sigurna sam da će i Sara dati svoj doprinos u oblasti kojoj se posvetila”.

Sa osmehom na licu i veoma iskreno Sara obećava da će se po završetku studija u Londonu vratiti u Užice, jer kako kaže, ima mnogo planova i kreativnih ideja. Pored toga svoj grad voli neizmerno i nikada nije ni razmišljala da zauvek ode.

Osnovno i srednje muzičko obrazovanje Sara Matović je završila u Užicu, nakon čega je u  Novom Sadu studirala u klasi profesora Miroslava Pavlovića renomiranog violiniste koncert majstora Beogradske filharmonije, kome je neizmerno zahvalna. Potom je upoznala svog budućeg mentora Predraga Kostu doktora muzike na Oksfordu, koji joj je uvidevši njen raskošni talenat predložio da bude deo barokne akademije. Prijavila se na audiciju za Kraljevski koledž i dobila je stipendiju. Nada se da će uz podršku svog grada, sugrađana i svih ljudi spremnih da je podrže početkom septembra započeti školovanje na ovom prestižnom koledžu.

 

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
20.8 ° C
20.8 °
20.8 °
68 %
2.6kmh
100 %
Sub
20 °
Ned
24 °
Pon
24 °
Uto
26 °
Sre
19 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime