- REKLAMA -
10.4 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Podelili nagrade i radost zbog hrišćanskog praznika u slavu majke

Podelili nagrade i radost zbog hrišćanskog praznika u slavu majke

Kolo srpskih sestara Užice u Parohijskom domu proglasilo najuspešnije literarne i likovne radove na temu Majka i darivalo talentovane autore, učenike srednjih škola.

- REKLAMA -

Učenica Užičke gimnazije Minja Lazić je osvojila prvo mesto i nagradu Bojana Krejović na 18. literarnom konkursu na temu Majka kojeg Kolo srpskih sestara Užice organizuje povodom hrišćanskog praznika Materice.

–  I dalje sam u šoku zbog nagrade, ali sam i jako ponosna na sebe. Htela sam da pišem o svojoj majci kao božjem daru i mislim da sam je lepo opisala. Baš mi je divan sastav, kao i ovo iskustvo. Volela bih još da pišem, navela je za Radio Lunu Minja Lazić istakavši da će se rado vraćati svojoj porodici i Užicu i nakon studija.

Postoje osobe čiju ljubav treba zaslužiti, to je moja…, Majka je biće najsličnije Bogu i Majčina ljubav nikad ne stari, bile su predložene teme ovogodišnjeg literarnog konkursa kojem se odazvalo 20 srednjoškolaca.

Učenica treće godine Medicinske škole Marija Ćebić je nagrađena drugim mestom na literarnom konkursu, dok je treće pripalo učenici Užičke gimnazije Teodori Kovačević.

Kolo srpskih sestara je odlučilo i da pohvali učenice Medicinske škole Nikolinu Pešterac i Lenu Popović i đaka Užičke gimnazije Nikolinu Lazić.

Najbolje radove su odabrale profesorke srpskog jezika i književnosti Danka Gogić, Tanja Zečević i Gordana Šmakić, kao članice žirija literarnog konkursa.

–   Nije bilo velikih odstupanja, što znači da smo bile jednoglasne. Radovi su zaista lepi, emotivni, inspirativni. Presudila je emocija. Ona je bila najupečatljivija u svim radovima, rekla je profesor srpskog jezika i književnosti u Ekonomskoj školi Gordana Šmakić.

Užičko Kolo srpskih sestara po 18. put organizovalo literarni konkurs na temu Majka, povodom hrišćanskog praznika Materice.

Širenje ljubavi i poštovanja u porodici i među prijateljima, negovanje lepe reči i misli su među osnovnim vrednostima društva na koje već 18 godina podseća i užičko Kolo srpskih sestara darivajući talentovane srednjoškolce koji su pisali literarne radove na temu Majka.

–  Svi radovi, prozni i u stihu, fantastični su. Sve sam pročitala i verujte, svaki rad sam zasuzila. Ta deca su toliko lepo pisala o ženi, na prvom mestu o majci, da nam bude na ponos što imamo tako divnu decu. Moramo nastojati da gajimo to kod njih i da ih podržavamo na daljem putu kada su već tako dobri i uspešni, istakla je predsednica Kola srpskih sestara Užice Slobodanka Mira Stanković Ćirković.

 

Nagradili pobednike 3. likovnog konkursa, izabrali sedam veličanstvenih

Članice žirija 3. likovnog konkursa, Anđelija Blagojević, Nada Cvetić i Marijana Kiralj, odlučile su da učeniku druge godine Umetničke škole Sretenu Stameniću dodele prvu nagradu za akvarel na temu Majka.

Za svoj crtež, učenik Tehničke škole Borko Tošić je nagrađen drugim mestom.

–    Tema je jako lepa jer je majka nešto najbliže bogu na ovom svetu i svako je mogao naći neku slobodnu inspiraciju kako da predstavi majku, nebitno da li je to sastav, crtež, slika, akvarel. Naglasio bih da su Materice jedan od najlepših praznika koji se slavi u okviru porodice i da treba nastaviti sa negovanjem tradicionalnih vrednosti, poštovanjem praznika i običaja, rekao je za Radio Lunu Borko Tošić podsetivši da je prošle godine osvojio četvrto mesto na likovnom konkursu. Tošić je napomenuo da planira da upiše Elektrotehnički fakultet, ali i da se vrati rodnom Užicu nakon studija.

–   Ne želim nigde ni da idem. Kao što sada crtam, slikam, želim da pokušam da na bilo koji način svojim uspesima, znanjem i talentom pomognem okruženju i omladini, dodao je Tošić.

Učenica Užičke gimnazije Aleksandra Milojković je osvojila treću nagradu na literarnom konkursu.

Žiri likovnog konkursa je pohvalilo Nataliju Lončar iz Umetničke škole za akvarel i crteže Sare Tanasković i Hristine Simeunović, učenice Ekonomske i Tehničke škole Radoje Ljubičić.

Članovi žirija i užičko Kolo srpskih sestara su posebno pohvalili fotografije učenice Umetničke škole Nine Cvijović.

Članica Kola srpskih sestara Užica i profesor u Umetničkoj školi Jelena Guskić Petrović je navela da je žiri 3. likovnog konkursa poručio da je izabrao sedam veličanstvenih.

–  Ovog puta kažu da je kvalitet presudio u odnosu na kvantitet, pa su odlučili da daju pohvalu više. Bilo je različitih tehnika od crteža, akvarela do fotografije. Želim da pohvalim učenike koji su učestvovali, posebno jer je bio raspust, ali i da pohvalim kolege, mentore učenika. Pozivam ih da pripreme učenike za sledeću godinu, da pričaju o ovom konkursu i da se opet okupimo, rekla je Jelena Guskić Petrović.

Najuspešniji učenici, pobednici konkursa, dobili su od Kola sprskih sestara Užica novčane nagrade i knjige- poklon Aleksandra Milosavljevića.

Poklone najuspešnijima su ove godine uručile članice Kola bez zvanica i gostiju koji su prethodnih godina punili svečanu salu Parohijskog doma.

Predsednica Kola srpskih sestara Užice Slobodanka Mira Stanković Ćirković je navela da trenutno živimo u teškim vremenima zbog pandemije korona virusa i poručila da je to trenutak kada moramo nastaviti borbu za bolje sutra.

–   Ako se ne borimo u ovoj situaciji, kad ćemo. U dobru je lako dobar biti, ali sada treba da povedemo računa. Od nas samih zavisi da li će nam biti bolje. Pomozimo tamo gde možemo, onima kojima je teško, poručila je Mira Ćirković.

– Aktivne smo. Sestre pomažu gde postoji potreba. Stalno imamo obaveza, ne mirujemo, navela je Slobodanka Mira Stanković Ćirković podsetivši da članice rade bez ikakve novčane nadoknade.

Pomogle su sestre iz svih 66 Kola srpskih sestara iz Srbije i dijaspore ugroženima tokom zemljotresa u Hrvatskoj, darivajući im po 10 000 dinara. Pozamašna svota novca koju su prikupile tokom saborske akcije, kako su naveli, do oštećenih će doći posredstvom predsedavajućeg Kola srpskih sestara u Nišu i Patrijaršije u Beogradu.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
10.4 ° C
10.4 °
10.4 °
80 %
2.2kmh
76 %
Sre
10 °
Čet
9 °
Pet
8 °
Sub
2 °
Ned
4 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime