- REKLAMA -
14.8 C
Užice
Početna EKO UEko Počinju gužve na stovarištima ogreva

Počinju gužve na stovarištima ogreva

- REKLAMA -

Ovih dana počela je nabavka čvrstog ogreva na koji se greje 40 odsto domaćinstava.

Cene su nepromenjene, a najviše se prodaje pelet.

Novina je da su zbog male tražnje neka stovarišta iz ponude izbacila ugalj.

Zvuk testere već odzvanja stovarištima, ali i ispred mnogih domaćinstava. Ove godine, zbog velike tražnje za drvetom u celom regionu, izostalo je sezonskog pojeftinjenja ogreva, od maja do avgusta, prenosi RTS

Razloga za čekanje više nema, kažu građani – vreme je za kupovinu. “Od prošle godine nemam ništa. Biće mi dovoljno šest metara za zimu, 60 kvadrata grejem, tako da je dovoljno”, rekao je Milan Milićević iz Beograda.

Kubik drva u Jugoistočnoj i Zapadnoj Srbiji košta od 45 do 50 evra. U Beogradu, Novom Sadu i još nekoliko većih gradova, skuplji je, ali je uglavnom s uračunatom sečom i prevozom.

“U odnosu na ranije godine uglavnom se najviše prodaje pelet i ogrevno drvo. Što se tiče cena, cene su slične kao i ranijih godina, nepromenjene. Cene ogrevnog drveta su od 6.500 do 7.000 dinara, a cena peleta se kreće od 21.500 do 24.000 dinara po toni”, rekao je Saša Petrović sa stovarišta “Iverak” u Beogradu.

Za tonu najjeftinijeg uglja “Kolubara” treba dati oko 8.000 dinara, “Vreoci” su oko 13.000, a uvozni ugalj “Banovići” oko 15.000 dinara. Međutim, uglja nemaju sva stovarišta u ponudi jer im se ne isplati.

“Prošle godine je bila loša prodaja i mi smo odlučili da od ove godine više ne prodajemo ugalj jer su naselja masovno prešla na gas ili na pelet. Totalno je neisplativo, nama je ostalo od prošle godine 20 tona koji se bukvalno pretvorio u prašinu i nije više za upotrebu. Tako da je to čist trošak firme”, rekla je Tanja Aprcović Pejović sa stovarišta “Kopaonik”.

Na stovarištima spremaju i ogrevno drvo u džakovima, jer je ta kupovina poslednjih godina sve popularnija. Većina snabdevača daje ogrev i na rate, čekovima, na tri do šest meseci.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
few clouds
14.8 ° C
14.8 °
14.8 °
92 %
1.5kmh
16 %
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
26 °
Čet
24 °
Pet
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime