- REKLAMA -
-1 C
Užice
Početna Srbija i region Počeo popis ptica vodenih staništa u Srbiji u organizaciji IWC

Počeo popis ptica vodenih staništa u Srbiji u organizaciji IWC

- REKLAMA -

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) objavilo je da do 30. januara organizuje i sprovodi Medjunarodni popis ptica vodenih staništa (International Waterbird Census – IWC) u Srbiji.

“Zahvaljujući razgranatoj mreži članova, volontera i saradnika i ove godine ćemo se potruditi da obidjemo sva važna vodena staništa, beležimo i brojimo ptice, kao i stanje samih vodenih ekosistema”, rekao je predstavnik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Marko Šćiban.

Kao i ranijih godina sa brodova, iz automobila ili pešaka brojaće se patke, guske, labudovi, gnjurci, ronci, čaplje, galebovi i ostale ptice koje borave na vodama ili uz njih.

Saznanja do kojih se dolazi kroz ovo istraživanje, kako je istaknuto, koriste se za preduzimanje konkretnih koraka u zaštiti populacija divljih ptica i vodenih staništa koja su značajna za očuvanje biodiverziteta i ostalih prirodnih resursa poput pijaće vode.

Podaci koje ornitolozi u Srbiji prikupe na kraju se objedinjuju i šalju u svetsku bazu podataka koju vodi organizacija Wetlands International.

Terenski obilasci za brojanje ptica i ovaj put biće iskorišćeni za dokumentovanje i prijavljivanje različitih oblika uništavanja ptica i prirode.

Zainteresovani koji žele da doprinesu zimskom popisu ptica za pojašnjenja i detaljna uputstva mogu da pišu rukovodiocu popisa iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Marku Šćibanu na imejl adresu: iwc@pticesrbije.rs.

“Svako, uključujući potpune početnike, može da doprinese unapredjenju znanja o zimskom rasprostranjenju i brojnosti ptica u Srbiji. Kako bismo olakšali terenski rad pripremili smo dva elektronska priručnika na srpskom jeziku”, kazao je on.

Podseća se da je ovo istraživanje započeto 1966. godine i predstavlja jednu od najstarijih i najmasovnijih aktivnosti praćenja brojnosti divljih ptica na svetu.

- Advertisement -
IZVORBeta
- REKLAMA -

Užice
clear sky
-1 ° C
-1 °
-1 °
64 %
2.6kmh
0 %
Uto
-0 °
Sre
3 °
Čet
4 °
Pet
6 °
Sub
6 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Najčitanije

Slične vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime