- REKLAMA -
13.8 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Pažljivkova smotra: Opštinsko takmičenje u poznavanju pravila za bezbedno učešće dece u...

Pažljivkova smotra: Opštinsko takmičenje u poznavanju pravila za bezbedno učešće dece u saobraćaju

- REKLAMA -

Opštinsko takmičenje Pažljivkova smotra za predškolce, učenike prvog i drugog razreda sa teritorije grada Užica u poznavanju pravila za bezbedno učešće u saobraćaju danas se održava u Velikoj sali gradske kuće.

Foto: M. H.

Projekat Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, a u organizaciji grada Užica, Saveta za bezbednost saobraćaja grada Užica, Sekcije za bezbednost saobraćaja Tehničke škole Radoje Ljubičić, Policijske uprave u Užicu i Udruženje roditelj na opštinskom nivou okupio je 72 đaka u tri kategorije.

Cilj ove akcije je formiranje ispravnih stavova o bezbednom učešću dece u saobraćaju na njima dopadljiv način. Kroz igru, druženje i takmičenje deca usvajaju nova i utvrđuju stara znanja o saobraćaju. Ovaj projekat se sastoji iz četiri faze. U prethodnom periodu je održana prva faza, školska smotra na kojoj je učestvovalo više od 2000 dece predškolskog uzrasta, prvog i drugog razreda našeg grada. Nakon toga su ekipe svake škole komjuterski formirane i čine ih deca različitog nivoa znanja, jer je ovaj projekat osmišljen i kao vršnjačka edukacija tako da deca koja najbolje poznaju pravila saobraćaja prenose svoje znanje deci koja slabije poznaju pravila ponašanja u saobraćaju, naveo je profesor u Tehničkoj školi Radoje Ljubičić Miloš Milutinović.

Foto: M. H.

Foto: M. H.

Prema rečima Milutinovića saobraćajno obrazovanje i vaspitanje je kontinuiran proces koji počinje od najranijeg detinjstva kada deca prva znanja o saobraćaju stiču od svojih roditelja i nakon toga se nastavlja u predškolskim i školskim ustanovama.

Upravo period polaska u školu kada se deca uglavnom prvi put osamostaljuju u saobraćaju je važan i zato su deca koja pohađaju predškolsko, prvi i drugi razred odabrana da učestvuju u projektu Pažljivkova smotra, rekao je Milutinović koji apeluje na roditelje da se bezbedno ponašaju u saobraćaju kada se nalaze u društvu svoje dece zato što su prilikom posete školama i tokom razgovora sa decom saznali da to nije uvek tako.

Foto: M. H.

Foto: M. H.

Prema podacima u Srbiji u proseku mesečno jedno dete izgubi život, a više od 110 dece bude povređeno, Milutinović ističe da je nacionalni cilj da od 2030. godine godine nijedno dete ne izgubi život u saobraćajnim nezgodama.

Taj cilje se može ostvariti uz koordinisan rad svih institucija i na republičkom i na lokalnom nivou, kao i uključenošću svih pojedinaca, kazao je Milutinović.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
13.8 ° C
13.8 °
13.8 °
99 %
0.6kmh
89 %
Pet
21 °
Sub
25 °
Ned
28 °
Pon
23 °
Uto
19 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime