- REKLAMA -
4.1 C
Užice
Početna Svet Patrijarh Porfirije iz Doboja: Mir je put srpskog pravoslavnog naroda

Patrijarh Porfirije iz Doboja: Mir je put srpskog pravoslavnog naroda

- REKLAMA -

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio iz Doboja u koji je stigao povodom slave tog grada – Preobraženja da je mir put srpskog pravoslavnog naroda i da je važno da Hristos bude u srcu i duši svakog čoveka, a da je najvažnije vaspitavati decu u pravoslavnoj veri.

“Decu moramo vaspitavati u pravoslavnoj veri i da nam to bude najvažniji zadatak. Molite se za svoju decu jer je Jevađelje naš život”, rekao je patrijarh srpski nakon doksologije koja je služena u dobojskom hramu u prisustvu velikog broja vernika, prenosi RTRS.

Patrijarh Porfirije je naglasio da mu je srce ispunjeno radošću jer je uoči Prebraženja Gospodnjeg došao u Republiku Srpsku.

“Došao sam u krajeve odakle su i moji korijeni. Ovaj kraj je utkan u moje biće, dušu, što mi je davalo i daje snagu”, rekao je patrijarh i dodao da dobro poznaje srce i dušu srpskog naroda na području Republike Srpske i Doboja.

Naveo je da prema ovom narodu oseća ljubav, ali i da ga njihova ljubav prema njemu i Crkvi čine posebno radosnim.

Srpski patrijarh je podsetio da je sa episkopom zvorničko-tuzlanskim Fotijem zajedno odrastao.

Patrijarh je zaključio da je došao u svoju kući i okupljenim vernicima poželio da sutrašnji praznik dočekaju u zdravlju i veselju i da im Gospod podari svaki napredak.

Vladika Fotije zahvalio je za dolazak patrijarha srpskog uoči jednog od velikih Gospodnjih praznika.

“Vaša svetosti došli ste u Doboj u kome je bio formiran prvi logor u modernoj Evropi, a to je bilo u Prvom svjetskom ratu. U logoru je bilo 45.000 ljudi, Srba, 12.000 je stradalo, a od toga hiljadu djece. Nažalost, to je postao obrazac za rješavanje nacionalnih pitanja”, rekao je vladika Fotije i dodao da je Hram Svetih apostola Petra i Pavla podignut na mučeničkom mestu.

Dočeku patrijarha prisustvoali su predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, kao i predstavnici političkih partija, kao i predstavnici Srba u zajedničkim institucijama.

Sastanak sa republičkim vlastima RS i liderima političkih stranaka

Patrijarh Porfirije sastao se sa predstavnicima republičkih institucija i liderima političkih stranaka iz Republike Srpske u Doboju.

Nakon sastanka nije bilo zvaničnih izjava za novinare.

Sastanku, koji je održan u Vladičanskom domu, prisustvovali su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mirko Šarović, PDP-a Branislav Borenović, Socijalističke partije Petar Đokić, DNS-a Nenad Nešić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, NDS-a Darko Banjac, NDP-a Dragan Čavić i SPS-a Dragutin Škrebić.

Sastanku je prisustvovao i Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
mist
4.1 ° C
4.3 °
-1.7 °
89 %
1.5kmh
39 %
Sre
12 °
Čet
14 °
Pet
16 °
Sub
18 °
Ned
15 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime