- REKLAMA -
33.5 C
Užice
Početna Srbija i region Društvo Parkiranje i prolaz vozila oko škola, problem koji istrajava(AUDIO)

Parkiranje i prolaz vozila oko škola, problem koji istrajava(AUDIO)

- REKLAMA -

Specijalno vozilo pauk je odnelo ukupno 12 vozila od 1. do 10. oktobra, kako su pojasnili iz RJ Parking servisa JKP Bioktoš, 11 vozila po nalogu saobraćajne policije i jedno vozilo po nalogu komunalne policije. U toku septembra ukupno je paukom odneto 49 nepropisno parkiranih vozila u gradu.

 • U Parking servisu se ne vodi posebna evidencija sa koje se tačno lokacije odnosi vozilo (ulica i broj). Taj podatak se nalazi u rešenju za uklanjanje vozila koje organi saobraćajne ili komunalne policije izdaju i postavljaju na vozilo i to rešenje vlasnik vozila preuzima zajedno sa vozilom prilikom preuzimanja vozila sa depoa za odneta vozila. Cena uklanjanja nepropisno parkiranih vozila je 6000 dinara, naveo je za Radio Lunu Milan Kovačević, rukovodilac Parking servisa pri užičkom Bioktošu.

Parking servis kontroliše SMS naplatu i na potezu Trga Svetog Save sa 40 raspoloživih parking mesta.

 

Međutim, parkiranih vozila ima i u krugu škola, a njihovo kretanje na tom području smo zabeležili prethodnih dana i tokom dnevnih i večernjih sati.

10.10.

9.10.

9.10.

9.10.

9.10.

Ove sedmice u odnosu na prethodnu ispred sporednog ulaza u Tehničku školu manje parkiranih. U utorak oko tri vozila, prošlog četvrtka u približno isto vreme na istom mestu ih bilo 13.

5.10.

Specijalno vozilo pauk, kako je zabeleženo fotografijom i na društvenim mrežama, u petak je odnosio nepropisno parkirane kod sporednog ulaza Tehničke škole.

Dve male pobede za građane Užica!

9.10.


 • Posle pritiska javnosti i saopštenja Stranke slobode i pravde Užice, gradske vlasti Užica su u samo nekoliko dana uklonile vozila ispred Tehničke škole uz glasno odobravanje i skandiranje đaka čime je oslobođeno školsko dvorište, saopštili su u petak iz Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Užice nekoliko dana nakon što su saopštili da je vlast pretvorila Trg Svetog Save u parkiralište uz napomenu da je taj trg projektovan kao pešačka zona.
 • Ispred Tehničke škole je brutalan bezobrazluk. Mi smo slikali decu koja jedu užinu sa hauba automobila i drže čaše jogurta i sokova na krovovima i haubama, a ima prostora za školsko dvorište, prokomentarisala je za Radio Lunu Katarina Mićunović, predsednica Izvršnog odbora Stranke slobode i pravde Užice.
 • Nećemo se osvrtati na negativan kontekst u kome je pomenuta Tehnička škola Užice jer, tom ružnom slikom koju želite da plasirate, zasenjujete vrhunske uspehe njenih učenika i menadžmenta, odgovorili su iz užičke Srpske napredne stranke na navode SSP-a.
 • Ako već oni(SNS) kažu da su to deca koja imaju izuzetne uspehe, valjda im treba omogućiti da imaju dostojanstven odmor, prokomentarisala je Mićunović iz SSP-a.

10.10./ jedno parkirano vozilo kod sporednog ulaza škole oko podneva

Česte su kazne zbog nepropisnog parkiranja posebno pri Tehničkoj školi, a iznad sportskog terena, nezvanično su nam ukazali zaposleni u Tehničkoj školi navodeći da je pauk i ranije uklanjao vozila parkirana na tom potezu, te da škola nema obezbeđenih parking mesta.

5.10.

9.10.

Bez parkiranih 10. oktobra

Na parkiralištu kod crkve, na Trgu Svetog Save, teško je doći do upražnjenog parking mesta, napomenuli su ukazavši da u školi predaju i nastavnici koji na posao dolaze automobilom i iz okolnih opština.

Posebno mesto za parkiranje u krugu škole nema ni nastavni kadar iz OŠ Dušan Jerković. Prema navodima direktorke, za parkiranje se lično snalaze, ali ne ostavljaju vozila kod škole.

 • Godinama bijemo bitku sa nepropisnim parkiranjem oko škole i sa nepropisnim ulascima automobila u neposrednu okolinu škole. Deci najviše smeta jer nije bezbedno. Smeta i nama u školi, smeta i roditeljima. Roditelji i mi češće prijavljujemo komunalnoj i saobraćajnoj policiji i u tom smislu se vidi napredak. Vrlo često oko škole bude saobraćajna i komunalna i ti automobili se uklanjanju. Verovatno to bude i lekovito, kad čovek plati kaznu i ne parkira više tu, ali uvek novi i novi ljudi dolaze tako da je to problem koji traje u kontinuitetu, predočila je za Radio Lunu Mirjana Maksimović, direktorka OŠ Dušan Jerković.

Član Gradskog veća zadužen za društvene delatnosti Ratko Trmčić nije želeo da zvanično razgovara o problemu parkiranja oko OŠ Dušan Jerković, kako je naveo, dok ne razgovara sa direktorkom škole o tom problemu. Podsetio je nezvanično da je taj problem parkiranja kod dvorišta škole postojao i dok je on bio direktor OŠ Dušan Jerković.

Sugrađani koji po decu i unuke dolaze u školu automobilom su podsetili da nastavu pohađaju i deca koja žive dalje od škole. U nezvaničnom razgovoru za Lunu su kazali da bi trebalo pronaći rešenje8popu tabli…) koji bi im omogućilo i odobrilo da u odgovarajućem kratkom periodu dana(posle završetka smene) nedaleko od škole parkiraju ili zaustave vozilo bez dobijanja kazne.

Prema navodima Maksimović, u odnosu na pre dve godine ima pomaka i predloga, dijaloga sa Savetom roditelja škole i gradskim Savetom za saobraćaj, ali ne i konačnog rešenja problema prilaska školi vozilima.

 • Imali smo različitih predloga i za svaki od njih i prepreku u ostvarenju, kazala je predočivši da su razmatrani i predlozi o postavljanju rampe između dva igrališta kod škole ili kamere koja bi bila povezana sa policijom kako bi odmah mogli da reaguju i na nepropisno parkiranje.

Potvrdivši da je ranije održan zajednički sastanak nadležnih na tu temu u Gradskoj kući, načelnik Odeljenja saobraćajne policije PU Užice Darko Dragović je ukazao da je tehničko regulisanje saobraćaja u nadležnosti upravljača puta, Grada Užica i JP Užice razvoj.

 • U srednjoškolskom centru Trg Svetog Save policija je svakodnevno prisutna, kroz segment koji se odnosi na bezbednost u školama koje radimo sa kolegama iz policije opšte nadležnosti i kao pripadnici saobraćajne policije koji rade na uklanjanju nepropisno parkiranih vozila. Odgovorno tvrdim da se preduzimaju mere u saradnji sa komunalnom milicijom. (…) Postoje određene kategorije učesnika koje imaju pravo prolaza i izdaju se dozvole od strane Grada, tako da se vodi računa i o tome, rekao je za Lunu načelnik Odeljenja saobraćajne policije Dragović.

Blizu 50 nepropisnih parkiranja na trgu

Pripadnici saobraćajne policije su na području Trga Svetog Save, tokom devet meseci ove godine, zatekli 47 nepropisno parkiranih vozila, a svi vozači, kako su dodali, procesuirani su.

 • U narednom periodu policija će, u saradnji sa Komunalnom milicijom, nastaviti sa kontinuiranim obilaskom ove lokacije, a protiv svih učinilaca prekršaja biće preduzete zakonom propisane mere, poručili su iz Policijske uprave Užice.

Iz JP Užice razvoj su nam nezvanično potvrdili da kod OŠ Dušan Jerković i Tehničke škole nema obeleženih parking mesta. Za sada bez zvaničnog komentara iz JP Užice razvoj.

U krugu OŠ Dušan Jerković i pekara, kafić, trafika. U ponedeljak oko 10 sati i 30 minuta dostava robe kamionom do obližnje trafike. U utorak oko 12 sati, kretanje vozila za potrebe izdvojenog odeljenja Predškolske ustanove Užice u osnovnoj školi.

10.10.

Napomenuvši da robu dostavljaju u periodu između 10 i 11 sati, distirbuteri robe su nam u nezvaničnom razgovoru prokomentarisali da im je nezgodno što moraju da prolaze vozilom pored osnovne škole uz napomenu da se istim putem moraju vratiti jer im je onemogućen izlaz na ulicu Nikole Pašića.

Prema pojašnjenju Slobodana Šiljkovića, člana Gradskog veća za saobraćaj, Užice nije izuzeto od želje pojedinaca da vozilom, ako mogu, uđu i do prodavnice.

 • Apelujem i molim da budemo svi svesni situacije da nam je najbitnija bezbednost prevashodno male dece. Ove godine ćemo više nego ikada raditi edukaciju dece. Mi ćemo raditi sve što je do nas, a drugo će biti posao saobraćajne policije, naveo je član Gradskog veća za saobraćaj, inače i predsednik lokalnog Saveta za saobraćaj.


Stranački dijalog o parkiranju u krugu škola


SSP Užice: Umesto školskog dvorišta, parking

 • Trg Svetog Save i oko škola bi trebalo da bude striktno pešačka zona, eventualno za vozila dostave. Deci je ukinut mir i ukinuta je bezbednost zarad nekih sitnih para, prokomentarisala je Katarina Mićunović poručivši da bi Stranka slobode i pravde, da je na vlasti, vratila sve u pređašnje stanje jer je predivna urbanistička celina.

Na navode SSP-a, reakcija iz Gradskog odbora Srpske napredne stranke Užice.

 • Niste izmislili „toplu vodu“ time što garantujete da će Trg Svetog Save biti pešačka zona, jer to jeste predviđeno našim projektima i planovima, ali tek gospodo, kada se reši problеm nеdostajućih parking mеsta.Možda su vaše namere drugačije, iselićete stanare iz obližnjih zgrada ili im zabraniti kupovinu i korišćenje automobila?, prokomentarisali su iz užičkog SNS-a.
 • Tim navodima zapravo priznajete da ne umete da rešite problem parkiranja, nastavili su raspravu saopštenjima iz lokalne Stranke slobode i pravde.
 • Samo tako se može razumeti to obećanje da će prostor Trga ponovo biti pešačka zona kada nađete rešenje za parking, što je vaš posao za koji vas građani plaćaju. Potrošili ste deset godina i niste uradili ništa iako ste našim parama plaćali sebi bliske firme koje su na kraju ustanovile da grad nema dovoljno parking prostora, navedeno je u narednom saopštenju SSP-a.
 • A šta je zapravo ono što ste vi uradili? Šta ste nam to ostavili na održavanje i čuvanje?, upitali su potom SSP iz Gradskog odbora Srpske napredne stranke pojasnivši da ni do sada nisu negirali i krili informacije o nedostatku parking prostora u gradu.
 • Možda niste primetili ili se bavili ozbiljnim ispitivanjem toka saobraćaja, ali prema zvaničnim podacima u saobraćajnim tokovima u gradu je između 28 i 30 hiljada vozila i to u periodu dana kada naši sugrađani dolaze na svoja radna mesta. Verovatno niste zapazili i da je broj automobila značajno veći u odnosu na vreme kada ste vi gazdovali parking prostorima i Javnom garažom. Opet, prema zvaničnim podacima u Užicu je svake godine od 1 700 do 1 800 novoregistrovanih automobila. To govori u prilog činjenici da je standard naših sugrađana u poslednjih deset godina, o kojima govorite, porastao do granice, da ne moraju da brinu o goloj egzistenciji, kako je to bilo za vreme vaše vladavine (da vaše vladavine samo pod okriljem drugih stranaka), već od svojih zarada mogu pristojno da žive i kupuju automobile. Imajući u vidu takvu situaciju, mi problem nedostatka parking prostora rešavamo, prošle godine obezbedili smo 97 novih parking mesta na Međaju, uredili smo prostor parkinga Stara pošta i u svakoj ulici koju smo rekonstruisali obezbedili po nekoliko parking mesta. Nadamo se da ćemo dobiti privatnog partnera za izgradnju parking garaže na Međaju, čime će Užičani dobiti dodatnih oko 200 mesta za parkiranje, naveli su iz SNS u najnovijem saopštenju.

Iz Odeljenja saobraćajne policije PU Užice su napomenuli da je na području grada Užica oko 30 000 registrovanih vozila, ali da je u opticaju još veći broj vozila jer gradom saobraćaju i ona koja su registrovana na lizing, kredit i sa registarskim oznakama drugih gradova.

Prema navodima Milovana Kneževića, načelnika Policijske uprave Užice, u saradnji sa lokalnim samoupravama u Užicu i drugim opštinama u nadležnosti te policijske uprave, rade na postavljanju video nadzora za detekciju saobraćajnih prekršaja.

 • Oni su u funkciji i daju rezultate, napomenuo je.

Edukacijom dece do bezbednijeg učešća u saobraćaju (AUDIO)

 

I nezadovoljnih zbog zaštitne ograde(AUDIO)

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
33.5 ° C
33.5 °
33.5 °
35 %
3.2kmh
2 %
Pet
33 °
Sub
35 °
Ned
34 °
Pon
33 °
Uto
38 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime