- REKLAMA -
9.2 C
Užice
Početna Naslovna "Ožiljak" među najboljim dokumentaracima

“Ožiljak” među najboljim dokumentaracima

Novovaroški srednjoškolci snimili kratak video o nasilju nad ženama

- REKLAMA -

Kratki dokumentarac „Ožiljak” novovaroških srednjoškolaca uvršten je među osam najboljih video radova na tradicionalnom konkursu i onlajn izložbi Putujući školski bioskop Slobodne zone junior, prenose Varoške novine. Video je za samo par dana od pojavljivanja na društvenim mrežama zabeležio oko 7 000 pregleda.

U četvorominutnom video zapisu desetak učenika iz različitih uglova obrađuje temu nasilja nad ženama koje se prećutkuje i ignoriše. Namera je bila da pruže svoj doprinos u podizanju svesti o opasnostima mentalnog i fizičkog nasilja po razvoj mlade ličnosti.

Naša glavna poruka jeste da žene ne treba da trpe nasilje i da nikakva ljubav ne opravdava da se ono toleriše. Pomoć je svuda oko nas i žena ili devojka je uvek mogu dobiti, čak i od slučajnog prolaznika. Poruka je i da nisu same i da uvek mogu dobiti zaštitu ako je potraže, kaže za Varoške novine kreatorka i rediteljka filma Emilija Dulanović.

Pedagoškinja u Srednjoj školi Stana Cupara kaže da je aktivizam đaka sve slabiji i da se škola trudi da ih motiviše kroz rad učeničkog parlamenta, kao i učešćem na ovom i sličnim konkursima.

Oni su kroz kratku video formu pokušali da problem sagledaju na pravi način, ali je zapanjujuće što su tako često svedoci nasilja u svom okruženju. To je i mene kao pedagoga frapiralo, pogotovo njihove trvdnje da je to zabranjena tema o kojoj se ćuti zbog predrasuda, straha od osude, socijalnih barijera odnosno razlika i mnogih drugih razloga, ističe Cupara.

Kako kažu tvorci „Ožiljka“ u izradi im je najviše pomogao fotograf Mirko Kovačević, koji je snimao besplatno, a zahvalnost duguju i pojedinim ugostiteljskim objektima u kojima su snimani delovi filma.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
9.2 ° C
9.2 °
9.2 °
78 %
1.4kmh
94 %
Sre
17 °
Čet
15 °
Pet
13 °
Sub
15 °
Ned
7 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime