- REKLAMA -
18.8 C
Užice
Početna Iz prve ruke Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Otvorena"Interakcija" u Požegi (VIDEO)

Otvorena”Interakcija” u Požegi (VIDEO)

- REKLAMA -

U Požegi je otvoreno je prvo izdanje Interakcije: festivala kratkog dokumentarnog filma u organizaciji NFC Filmarta iz Požege. Festival će biti odžan u naredni sedam dana, do 24. avgusta 2022. godine i predstaviće požeškoj publici 23 vrhunska kratka dokumentarna filma u okviru takmičarskog i dva prateća programa – U fokusu: Poljska i Interscreen.

Pokretanjem Festivala Interakcija želimo da autorima koji se bave kratkim dokumentarcima omogućimo da uspostave komunikaciju sa publikom, da pokažemo svu snagu kratke forme, koja svojom eksperimentalnošću i inovativnošću značajno doprinosi pomeranju granica dokumentarnog filma. Nijedan filmski festival ne čine samo filmovi, koji su na programu već i njegova publika. Mi smo sigurni da ćete vi naša publika iz Požege, Čačka, Užica i okolnih mesta, znati da prepoznate kvalitete, rekao je umetnički direktor i selektor Festivala Dejan Petrović. 

Foto: Filmart

Nakon oficijelnog dela, publici je predstavljen specijalno priređen program u saradnji sa Krakovskom filmskom fondacijom (Krakow Film FoundationU fokusu – Poljska. Poljski dokumentarni film, koji ima dugu tradiciju, predstavljen je kroz izbor od tri kratka dokumentarna filma: prošlogodišnji pobednik Krakovskog filmskog festivala Malo parče raja(r. Andrzej Cichocki / Poljska), zatim Jaki (r. Marcin Polar / Poljska) i U krug(r. Monika Kotecka, Karolina Poryzała / Poljska), dokumentarci koji su, između ostalog prikazani i na čuvenom Sundance Film Festival-u.

Narednih pet večeri publika će imati priliku da uživa u filmovima u okviru dva programa – takmičarskog i Interscreen programa, a na Svečanom zatvaranju 23. avgusta će biti proglašeni pobednici Festivala i dodeljene nagrade, a takođe i prikazani filmovi snimljeni tokom ovogodišnjeg Kampa Interakcija. Dan kasnije isti program imaće priliku da pogleda i beogradska publika u Dvorani Kulturnog centra Beograda (24. avgust).

Interakcija: festival kratkog dokumentarnog filma nastoji da postane mesto susreta publike, autora i učesnika ostalih programa Interakcije, mesto prikazivanja kratkih kreativnih dokumentaraca i dugih razgovora o njima. U okviru takmičarskog programa Festivala biće prikazano 15 jedinstvenih, kratkih dokumentaraca čiji su autori izabrani i pozvani da svoje filmove prikažu publici prvog izdanja Interakcija Festivala. Stilski i tematski potpuno različiti ovi dokumentarci su u protekle tri godine zapaženi od strane publike i žirija na najznačajnijim festivalima širom sveta.

Od izabranih filmova za takmičarski program, tročlani međunarodni žiri će izabrati dobitnika Nagrade za najbolji film Festivala, a na osnovu glasova publike biće dodeljena i Nagrada publike. Nagrada za najbolji film se dodeljuje reditelju filma, a obezbeđuje je Sirogojno Company, dok je statua autorsko rešenje vajara Marka Crnobrnje.

NFC Filmart organizuje program Interakcija 2022 uz podršku švajcarske vlade, u okviru projekta Kultura za demokratiju koji sporovodi Hartefakt fond, te Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka, Cinnamon Films, Opštine Požega i drugih partnera i sponzora.

 

INTERAKCIJA u Užicu (AUDIO)

- Advertisement -
IZVORFilmart
- REKLAMA -
Užice
heavy intensity rain
18.8 ° C
18.8 °
18.8 °
69 %
0.9kmh
100 %
Sub
19 °
Ned
17 °
Pon
16 °
Uto
23 °
Sre
22 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime