- REKLAMA -
13.4 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Zlatibor/Čajetina Otvoren prvi međunarodni Sajam poljoprivrede i ruralnog turizma na Zlatiboru (VIDEO)

Otvoren prvi međunarodni Sajam poljoprivrede i ruralnog turizma na Zlatiboru (VIDEO)

- REKLAMA -

Prvi međunarodni sajam poljoprivrede i ruralnog turizma otvoren je danas na Zlatiboru. Na Kraljevom trgu predstavile su se poljoprivredno-savetodavne službe iz cele Srbije i 40 poljoprivrednih proizvođača, dok je u neposrednoj blizini Turističko rekreativnog kompleksa Zlatibor izložena poljoprivredna mehanizacija.

Na štandovima u centru Zlatibora izloženi su raznovrsni poljoprivredni proizvodi odabranih proizvođača iz zapadne Srbije. Mogu da se isprobaju i kupe čajevi, vodnjika, rakija, prirodni sokovi, različiti mlečni proizvodi, mesne prerađevine, organska jaja, ali i slatkiši i peciva.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović je naveo da su se upustili u ozbiljan i dugoročan posao koji rade u interesu građana, jer Srbija bez sela ne može napred.

Ove dve privredne grane koje mi dugi niz godina negujemo, turizam i poljoprivredu sa stočarstvom, kao i ovaj sajam, govori da smo na pravom putu. Jer današnja poljoprivreda na zastareli, staromodan način sa starom mehanizacijom ne može da bude konkurentna na svetskom, ali i na srpskom tržištu. Naš Agrobiznis centar koji zadnjih nekoliko godina beleži ozbiljne rezultate sa novim načinima i vidovima pomoći našim poljoprivrednicima i stočarima stvarno daje rezultate, rekao je Stamatović.

Sa idejom da podignemo poljoprivredu u zapadnoj Srbiji odlučili smo sa opštinom Čajetina da napravimo poljoprivredni sajam na Zlatiboru, naveo je pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević koji je i otvorio Sajam poljoprivrede i ruralnog turizma.

Nadam se da će ova manifestacija biti i u budućnosti jedan brend ovog kraja uz mnoge druge manifestacije i da će pokazati snagu ovog kraja, kao i dve najrazvijenije grane, a to su poljoprivreda i turizam, rekao je Bogićević.

U skladu sa orijentacijom naše lokalne samouprave kroz ovaj prvi sajam smo spojili poljoprivredu i turizam, naveo je direktor Zlatiborskog Eko agrara Marko Marić.

Na Kraljevom trgu ima 40 štandova, a u blizini TRK-a Zlatibor na parkingu gde je izložena mehanizacija i ostali segmenti je oko 20 izlagača, naveo je Marić uz napomenu da su prisutni i izlagači iz Crne Gore i BIH, i da očekuju i delegaciju iz Hrvatske.

Na Kraljevom trgu predstavljen je robot pod nazivom Agar-univerzalna 100 posto električna robotska platforma. Robotom može da se upravlja putem daljinske kontrole i on može da nosi freze, kosilice, plugove, a uz istalaciju robotskih dodataka kao što je robotska ruka sa njim može da se bere ili reže voće. On samostalno može da izvršava definisane misije na parceli. Cena robota Agar je 75 hiljada evra, a prva tri do kraja godine će biti isporučena u niškom kraju. Na razvoju robota Agar rade stručnjaci firme Coming i Mašinskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

U programu otvaranja sajma uz splet narodnih igara kulturno umetničkog društva sa Zlatibora, posetioci su imali priliku i da vide modnu reviju Vuna za sve prilike gde su predstavljeni odevni predmeti tkalje sa Zlatibora Branke Aleksandrić.

Na početku sajma prisutne je pozdravio pesnik Ljubivoje Ršumović govoreći stihove svoje pesme Zdravica narodu srpskom.

U oviru prvog Međunarodnog sajma poljoprivrede i ruralnog turizma Zlatibor 2024, otvorena je izložba 20 proizvođača poljoprivrednih mašina među kojima je predstavljeno više modela traktora i nekoliko desetina priključnih mašina.

Predsednik Skupštine opštine Čajetina Arsen Đurić je izrazio zadovoljstvo da je po broju učesnika koji su prikazali svoju poljoprivrednu mehanizaciju i proizvođača koji su izložili svoje prehrambene proizvode na Kraljevom trgu, ovaj sajam, iako se održava po prvi put, već ostvario svoju misiju i da je uveren da će za nekoliko godina ovo biti veoma značajan međunarodni sajam.

Zahvaljujući se u ime svih izlagača organizatorima sajma, direktor prodaje preduzeća Majevica servis Radovan Komad je naglasio da je njihovo preduzeće upravo kroz program agrarne politike opštine Čajetina ohrabreno da dođe na ovaj sajam, kao i da razvija nove proizvode sa kojima je nastupilo na Zlatiboru.

Sajam će trajati do nedelje 12. maja, a u subotu će u Inovacionom biznis centru biti održan edukativni deo od 10 do 13 časova.

Stamatović: Borićemo se da sačuvamo državno poljoprivredno zemljište

On je poručio svim prisutnima, meštanima i nadležnim ministarstvima da će nastaviti da se bore i trude da sačuvaju državno poljoprivredno zemljište, da ono ostane  u državnom vlasništvu to jest privatnom kroz zakupe, a ne na poklone.

– I danas imate neke gruapcije koje probaju da ožive tu ideju i da poljoprivredno zemljište na Zlatiboru prisvoje za sebe, privatno kroz besplatnu konverziju i da to nekako stave u drugu funkciju. To je naša dužnost i obaveza i borićemo se dok smo na ovim funkcijama da sačuvamo državno poljoprivredno zemljište, kazao je Stamatović.

 

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
moderate rain
13.4 ° C
13.4 °
13.4 °
100 %
2.5kmh
37 %
Čet
14 °
Pet
21 °
Sub
25 °
Ned
28 °
Pon
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime