- REKLAMA -
0.6 C
Užice
Početna Slobodno vreme Zdravlje Osobe sa invaliditetom teško ostvaruju prava na zdravstvenu zaštitu

Osobe sa invaliditetom teško ostvaruju prava na zdravstvenu zaštitu

- REKLAMA -

Osobe sa distrofijom suočavaju se sa mnogo problema prilikom ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu, a čak je i sam pristup zdravstvenim ustanovama neprilagođen, poručeno je na tribini pod nazivom Život uz barijere na putu do uspeha koja je danas održana u prostorijama  Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga Užice.

-Kada je u pitanju zdravstvena zaštita devojčica sa distrofijom; to je u našem društvu i dalje tabu tema, kako za roditelje, tako i za same osobe sa invaliditetom. Roditelji ne pričaju o zdravstvenoj zaštiti svoje dece, a komunikacija između dece i stručnih lica koja bi im dala neophodne savete kada je u pitanju njihovo što bolje sazrevanje je, takođe, na niskom nivou. Devojčice će se u budućnosti susretati sa preprekama prilikom ginekoloških pregleda, zdravstvene zaštite i vođenja eventualne trudnoće, a o tome govorimo tek onda kada do tih problema dođe, navela je sekretar udruženja distrofičara Ana Đokić.

Ona je između ostalog istakla da kao osoba sa invaliditetom, koja koristi ortopedska pomagala, nema mogućnost da sutra recimo, svoje dete izvede u šetnju, jer dečja kolica nisu adaptirana majkama sa invaliditetom. Đokić je rekla da ima puno problema i da će se o nekima govoriti na tribini, da bi sutra ovim devojčicama pružili podršku na pravi način.

Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga u saradnji sa ministarstvom za zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i gradom Užicem organizovalo je ovu tribinu povodom obeležavanja 3. decembra –  Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
0.6 ° C
0.6 °
0.6 °
81 %
1.6kmh
99 %
Sub
1 °
Ned
1 °
Pon
2 °
Uto
1 °
Sre
3 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime