- REKLAMA -
18.3 C
Užice

Osmogodišnji ronilac Vukašin

- REKLAMA -

Podvodno zagađenje reke Drine problem je koji se ne uočava golim okom, ali je evidentno da postoji. S ciljem očuvanja bioflore reke i njenog podvodnog sveta, ronioci iz Bajine Bašte sprovode niz akcija čišćenja, u kojima učestvuje i osmogodišnji Vukašin Mićović.

Akcija čišćenja podvodnog smeća u Drini održava se učestalo, ali kao da se posao čini uzaludnim, s obzirom da se problem sa zagađenjem rečnog dna nikako ne rešava. To ipak nije pokolebalo najmlađeg člana Ronilačkog kluba Drina da se uhvati u koštac sa njim, a kako kaže, u reku, čija temperatura u toplijim mesecima iznosi od 17 do 19 stepeni. ulazi nekada bez ronilačke opreme, a nekada sa njom.

„Ronio sam bez opreme, a sada sam je nabavio. Posebno je važno da se ne plašite vode, pogotovo brzih reka, kakva je Drina“, kaže Vukašin.

U klubu su posebno ponosni na svog najmlađeg člana.

„On je čak i jedan od inicijatora naših akcija. Mnogo je naučio boraveći sa roditeljima na Drini, veoma mu se sviđa sve ovo“, rekla je Ivana Ilić Jojić, iz UG „Drina i mi“.

Izvestan uticaj na Vukašinovo interesovanje za ronjenje imao je i njegov otac, koji je 10 godina bio reprezentativac u kajaku na brzim vodama.

„Isto to što on sada radi radio sam i ja, tako da nemamo strah od reke. Veoma mi je drago što se uključio u akciju čišćenja, mada nije bilo previše lepo videti je u takvom stanju“, smatra Vukašinov otac, Radisav Mićović.

Kao neko ko voli reku, Vukašin je svestan opasnosti koje zagađenje nosi po živi svet koji u njoj obitava.

„Neke životinje se zaglave u plastici ili poseku na metal. Reka ne može opstati ako i dalje bude ovako zagađena“, smatra Vukašin.

U klubu kažu da im je cilj da u budućnosti mapiraju kritične tačke koje se odnose na podvodno zagađenje Drine. Ozbiljno računaju i na Vukašinovu pomoć u daljim aktivnostima, pogotovo za par godina, kada završi prvi ronilački kurs.

- Advertisement -
IZVORZOOM UE
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
18.3 ° C
18.3 °
18.3 °
49 %
10.6kmh
82 %
Sub
18 °
Ned
8 °
Pon
4 °
Uto
6 °
Sre
6 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime