- REKLAMA -
2.9 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Oskrnavljen mural sa likom Đorđa Balaševića u Požegi

Oskrnavljen mural sa likom Đorđa Balaševića u Požegi

Nekoliko sati nakon što je oslikan, mural posvećen nedavno preminulom kantautoru Đorđu Balaševiću, uništen je u Požegi.

- REKLAMA -

Izradu murala je pokrenulo i finansiralo Udruženje građana Inicijatva za Požegu, kao sećanje na legendarnog kantautora i pesnika.

Balašević je predstavljen sa podignutom i stisnutom pesnicom, ispred  mikrofona, uz poruku „Živet slobodno“ i sa potpisom Inicijativa za Požegu.

– Inicijativa za Požegu je imala ekstremno niska očekivanja od pojedinaca ili grupe pojedinaca zaslepljenih mržnjom, slučajnim stanovnicima ovog grada, kada se odlučila da radi mural sa likom Đorđa Balaševića. Nije bilo potrebno biti vidovit, ni posebno pametan, pa pretpostaviti da će se dogoditi to što se dogodilo – da će vandali, pod okriljem noći, uništiti svaki nagoveštaj normalnosti. Bez obzira na niska očekivanja, teško je pomiriti se sa stvarnošću u kojoj neko precrtava poruku „Živeti slobodno“ – saopštilo je to udruženje.

Simbolično, vandali nisu uspeli da dohvate pesnicu prkosa i otpora. I neka baš to bude poruka za budućnost, navodi se u sapštenju, uz poruku da „Inicijativa za Požegu nastavlja borbu za normalno društvo i grad slobodnih ljudi“.

Bogdan V. Radovanović iz Inicijative za Požegu, naveo je za Danas da je to udruženje pribavilo odobrenje vlasnika poslovnog prostora i saglasnost skupštine stanara zgrade za izradu murala, nakon čega je angažovalo umetnika iz Čačka da ga uradi.

Uz isticanje da je Balašević „bio jedan od nas“ i da je „pevao najlepše pesme, propovedao mir, tražio pravdu, širio ljubav i toleranciju“, Inicijativa za Požegu je saopštila da je „živeo vođen jednostavnim principima – da se uvek i svuda bude, pre svega, čovek i da se voli čovek, bez obzira na to kom se bogu moli i pod kojom zastavom stoji“.

 

- Advertisement -
PREKODanas
- REKLAMA -

Užice
mist
2.9 ° C
3 °
2.8 °
100 %
1.5kmh
90 %
Uto
12 °
Sre
14 °
Čet
18 °
Pet
8 °
Sub
6 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime