- REKLAMA -
14.4 C
Užice
Početna Srbija i region Opozicione stranke u Užicu: Ovo što se dešava u Užicu je ravno...

Opozicione stranke u Užicu: Ovo što se dešava u Užicu je ravno ekološkoj katastrofi (AUDIO)

- REKLAMA -

Opozicioni narodni poslanici Narodne skupštine Republike Srbije iz stranaka Zeleno-levi front, Narodni pokret Srbije, Pokret slobodnih građana, Ekološki ustanak, Demokratska Stranka i Novo lice Srbije boravli su danas u Užicu zbog kako su naveli ozbiljne ekološke krize uzrokovane požarom na deponiji Duboko koji ugrožava zdravlje Užičana da bi pružili podršku Užičanima, a takođe još jednom je zatražena smena lokalne vlasti, menadžmenta deponije Duboko i direktorke Zavoda za javno zdravlje Užice.

Poslanik Zeleno -levog fronta Radomir Lazović je naveo da je to što se ovih dana dešava u Užicu ravno ekološkoj katastrofi i da je to razlog zbog kojeg su danas u Užicu da pruže podršku lokalnim borcima za čist vazduh i zdravu životnu sredinu.

Trpite ovo što je neshvatljivo, da ne može da se sanira jedan požar. Ovo je drugi put u dva meseca da gori deponija i truje Užičane. Mi smo odlučili da danas prekinemo kampanju u Beogradu i drugim sredinama, jer znamo da je važna borba u svakoj lokalnoj sredini. Nemamo prava da budemo bilo gde drugde nego da podržimo vas i vašu borbu, da vas ne truje deponija koja gori, naveo je Lazović.

On je ocenio ciničnim komentare da merenja pokazuju da su stvari u redu, da se ne otkazuju kulturne manifestacije, da se deca izvode na ulicu i udišu ovaj vaduh.

-Dioksini i furani se ni ne mere. To su kancerogene supstane koje su u vazduhu i koje sasvim sigurno utiču na zdravlje građana u Užicu, kazao je Lazović i dodao da će obići deponuju i poslati poruku da je ovo neprihvatljivo stanje.

Dobrica Veselinović iz Zeleno-levog fronta je naveo da su u Užice došli da pošalju podršku građanima da oni moraju da se izbore za bolje uslove, bolje svoje lokalne sredine i budućnost u kojoj će želeti da ostanu ne samo u Užicu, Beogradu, Čačku već u Srbiji.

Po meni najbolji pokazatelj neuspešnosti i loše politike Srpske napredne stranke može se videte u rezultatima popisa koji pokazuju da je u prethodnih 10 godina između pola miliona i 750 hiljada ljudi manje u Srbiji. Taj trend će se nastaviti ako se zajedno ne izborimo da živimo u pristojnoj, uređenoj zemlji zakona u kojoj se poštuje životna sredina, ljudski život, a ne samo jedna partija. Zato smo mi izabrali borbu i izlazimo na izbore 2. juna, jer svih ovih godina naša glavna poruka je da mi od naše zemlje nećemo odustati, istakao je Veselinović.

Prema rečima narodnog poslanika Srđana Milivojevića o tome šta se dešava nisu obavešteni ni narodni poslanici, ni građani Užica, ne zna se šta Užičani dišu i kakve će to posledice imati po njihovo zdravlje.

Danas branimo Ustav Srbije, na šta smo se zakleli kao narodni poslanici. Svako ima prava na zdravu životnu sredinu i na pravovremeno obaveštavanje o stanju životne sredine, rekao je Milivojević.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka je naveo da će ovoj zemlji biti bolje tek kada neko bude robijao za ovo što je rađeno zadnjih 12 godina i da će se on truditi bilo kao poslanik, ekolog ili aktivista da utiče na to da oni koji su nas doveli dovde odgovaraju.

Pozivam sve ljude da 2. juna ustanu i konačno smenimo zločinačku vlast, a da ovi koji nam pričaju da sve ovo što udišete, pijemo i živimo je normalno moraju kad tad da odgovaraju. Ovo što se dešava u Užicu nema više veze sa politikom već sa zdravom pameću, kazao je Jovanović.

Danijela Nestorović iz Ekološkog ustanka je istakla da je aktuelna minstarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović prekršila svoju zakletvu da će savesno obavljati posao minstra, jer građani Užica nisu informisani o stanju zagađenosti, a nisu ni blagovremeno obavešteni o sanaciji te deponije jer je tek sada raspisan tender za nabavku sredstava za sanaciju ove deponije.

Ispred gradskog odbora ZLF Užice i koalicije Biram borbu, biram Užice Vladan Sinđić je rekao su dva puta ponovili zahtev da gradsko rukovodstvo sa menadžmentom deponije Duboko i direktorka ZZJZ Užice podnesu ostavke zbog dešavanja na deponiji i skrivanja informacija od javnosti i dopuštanja da građani udišu zagađeni vazduh.

-Juče smo bili na Turskom potoku koji se izliva ispod deponije Duboko i on je crne boje, dosta pene se stvara tu. Videli smo da su ispod toga rezervoari za zalivanje malina, povrtnjaka koji se pune iz tog potoka. Ne znam da li iko testira proizvode sa pijace u Užicu koji dolaze iz Lužničke doline i koje mi jedemo, rekao je Sinđić.

On je pozvao Vladu da naloži gradskom rukovdstvu iz Užica da podnesu ostavke, ako oni to ne žele da urade sami, kao što je to Vlada uradila 2014. godine i tako zaštite građane Užica od trovanja koje traje već 11, 12 dana od kada gori deponija.

Iz Gradskog odbora Srpske napredne stranke Užice su reagovali saopštenjem u kojem su naveli da su meštani u blizini deponije Duboko lažne patriote, ekologe i manipulatore Milivojevića, Ćutu i Jovanovića, koji prekinuše kampanju u Beogradu i zbog hitnosti situacije požuriše u Užice pozdravili rečima da nisu izbori celo Užice da gori vi se ne biste pojavili.

Hoćete li vi nešto uraditi za nas građane ili ćete svi samo pričati?“, pitala je jedna Užičanka Radomira Lazovića, Aleksandra Jovanovića Ćutu i Srđana Milivojevića, posle njihovih spektakularih nastupa pred medijima ispred Gradske kuće u Užicu. I naravno odgovor nije dobila, jer su se ugasile kamere. Svoju nameru jasno su pokazali i na samoj deponiji, gde su ih dočekali meštani sa vrlo konkretnim pitanjima, na koja nisu imali odgovore osim pojačane nervoze, a onda niza najstrašnijih uvreda, navodi se u saopštenju GrO SNS Užice.

Kako se navodi u saopštenju Ćuta je optužio Aleksandra Vučića da je odgovoran za nastanak ove deponije, pa ga je potpuno neinformisanog meštanka obavestila da je lokacija za deponiju i sama deponija zaživela 2011. godine za vreme vladavine njegovih žutih koalicionih partnera. Na ovo je Ćuta zaćutao a njegova poseta je zapečaćena rečenicom jednog meštanina Da nisu izbori celo Užice da gori vi se ne biste pojavili.

Poručujemo lažnim ekolozima da smo na putu dugoročnog rešenja ovog problema uz veliku pomoć Vlade Republike Srbije. I da ih još jednom informišemo da je međunarodni tender za izvođača radova za proširenje i stabilizaciju tela deponije raspisan i da će uskoro krenuti radovi vredni 30 miliona evra. I danas se pokazalo šta građani misle o vama, i oni veoma dobro znaju ko pravi, a ko rešava probleme. Lažni ekologu, Ćuto, ti si se sad verovatno zapio u nekoj kafani, dok na samoj deponiji Duboko vredni radnici sa mehanizacijom privode kraju gašenje požara, naveli su u saopštenju iz užičkog odbora SNS.

Iz Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Užice zatražili su uvođenje vanredne situacije u gradu, ostavku kompletne gradske uprave i rukovodilaca nadležnih službi odgovornih za upravljanje u ovakvim slučajevima, zbog nesposobnosti i ugrožavanja života i zdravlja građana.

Situacija u Užicu poprima razmere katastrofe, grad je obavijen otrovnim isparenjima i izmaglicom od koje ne može da se diše, dim štipa za oči, izaziva mučninu i glavobolju. U isto vreme sa bilborda i od strane lokalnih vlasti finansiranih portala građani se obaveštavaju da je vazduh odličnog ili dobrog kvalieteta, dok s maskama, rukavima ili maramicama pokrivenog nosa hodaju gradom” dodaju iz SSP Užice i ističu da je ovo vrsta najopasnijeg zagađenja, izazvanog požarom na deponiji, tokom kog se u vazduh emituju dioksini i furani, koji se vezuju za organsku materiju, prodiru u zemljište i vodu, a za njihovo merenje ni grad ni Zavod za javno zdravlje ne poseduju adekvatnu opremu, naveli su iz užičkog odbora SSP i dodali:

U isto vreme nadležni i SNS lokalna samouprava, što će ući u anale beščašća ovog grada, ne rade apsolutno ništa, ne proglašava se vanredna situacija, nema nikakvih obaveštenja, smernica ni upozorenja za građane ili osetljive grupe, škole funkcionišu normalno. Da ironija bude veća, juče je u gradu održan Đurđevski vašar, na Trgu je postavljena bina za nastavak manifestacija na otvorenom, Užice prestonica kulture, kao scene iz Titanika koji tone, a šef sale tera orkestar da svira što veseliju muziku. Građani su prepušteni sami sebi, da se informišu i prežive ovu ekološku katastrofu jer lokalna samouprava ni nadležne službe nisu sposobni požar ni da stave pod kontrolu, ni da ugase. Zbog svega navedenog tražimo odgovornost, zaključili su u saopštenju iz GrO SSP Užice.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
14.4 ° C
14.4 °
14.4 °
98 %
0.5kmh
100 %
Pon
22 °
Uto
24 °
Sre
20 °
Čet
18 °
Pet
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime