- REKLAMA -
6.1 C
Užice
Početna Slobodno vreme Zdravlje Okrugli sto: Procenat građana vakcinisanih protiv sezonskih bolesti i ove godine nizak

Okrugli sto: Procenat građana vakcinisanih protiv sezonskih bolesti i ove godine nizak

- REKLAMA -

Procenat građana Srbije koji su vakcinisani protiv sezonskih bolesti i respiratornih infekcija nizak je i ove godine, rečeno je na regionalnom okruglom stolu “Ko rano rani” u Beogradu.

Učesnici skupa u organizaciji Foruma pacijenata Srbije i Respiratornog edukativnog centra ocenili su da su najvažniji razlozi niske stope vakcinacije u regionu nepoverenje u državu i u zdravstveni sistem.

Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodina Vladimir Petrović ocenio je da je u Srbiji oko dva miliona građana starijih od 65 godina i onih sa hroničnim zdravstvenim problemima, kojima je vakcina neophodna kako bi se izbegle komplikacije zbog već oslabljenog imuniteta.

– “Mislim da je vakcina tekovina civiliazcije i ne znam zašto ljudi imaju otpor. Protiv gripa bi trebalo svi da se vakcinišemo, pogotovo oni koji imaju neke zdravstvene probleme”, izjavila je potpredsednica Foruma pacijenata Srbije Olja Ćorović.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Vladan Šaponjić rekao je da problem predstavlja i primer koji daju zdravstveni radnici, jer je u većini medicinskih ustanova vakcinisano oko 20 odsto radnika.

– “Vakcina ima dovoljno za sve i one su besplatne, odnosno pokrivene zdravstvenim osiguranjem”, kazao je Šaponjić.

Hrvatski pedijatrijski infektolog Goran Tešović izjavio je da je i u toj zemlji broj odraslih vakcinisanih protiv sezonskog gripa tradicionalno nizak i iznosi oko 17 odsto stanovništva dok je infektolog iz Slovenije Marko Pokorn rekao je da je svake godine zdravstveni sistem te zemlje preopterećen pacijentima sa respiratornim infekcijama, i da su to pretežno deca i stariji od 65 godina.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
6.1 ° C
6.1 °
6.1 °
65 %
1kmh
100 %
Uto
4 °
Sre
4 °
Čet
3 °
Pet
3 °
Sub
2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime