- REKLAMA -
11.6 C
Užice
Početna Srbija i region Društvo OKO: Krivične prijave protiv odgovornih u Ministarstvu za brigu o porodici i...

OKO: Krivične prijave protiv odgovornih u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju i bivšeg ministra Ratka Dmitrovića

- REKLAMA -

Koalicija Otvoreno o konkursima – OKO je saopštila da će, zbog dugogodišnje zloupotrebe novca građana, podneti krivične prijave protiv odgovornih lica u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju, bivšeg ministra Ratka Dmitrovića i protiv lica koja su preko fantomskih udruženja dobijala sredstva na spornim konkursima tog Ministarstva.

  • Naime, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju dodelilo je 3 miliona evra putem tri konkursa u 2022. godini, od toga, najveći deo (oko 2,6 miliona evra) ponovo je dodeljen fantomskim udruženjima. Istraživanje koje su sproveli BIRN i Građanske inicijative pokazalo je da su to udruženja koje nemaju kancelarije ili brojeve telefona, reference u oblastima za koje su konkurisale, niti su javno vidljivi rezultati njihovih projekata, navodi se u saopštenju koalicije OKO.

Kako su naveli, istraživanje je otkrilo i da je polovina dodeljenih sredstava otišla udruženjima koja su povezana sa Bojanom Lešovićem, koordinatorom Tima za saradnju sa civilnim društvom opštine Voždovac i zastupnik nekoliko udruženja građana, i Tatjanom Borojević, zakonskom zastupnicom udruženja Panacea.

  • Njih dvoje su direktno ili indirektno povezani sa 21 udruženjem koje je dobilo sredstva na prošlogodišnjem konkursu. Podsetimo, Lešović i Borojević su bili učesnici i na spornom konkursu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja iz 2014. godine i nalazili se u centru afere zbog koje je tadašnji ministar Aleksandar Vulin odlučio da sredstva preusmeri u humanitarne svrhe. Tužilaštvo je povodom ovog slučaja odbacilo krivičnu prijavu 2017. godine, naveli su iz koalicije OKO.

Prema njihovim navodima, na konkursima Ministarstva za brigu o porodici i demografiju iz 2022 godine, od 41 udruženja koja su dobila najviše sredstava, njih 16 je sredstva dobilo i na konkursima 2014. ili 2021. godine, ili na oba.

Prema nadovima koalicije Otvoreno o konkursima, nalazi potvrđuju postojanje organizovane mreže udruženja, lica i državnih službenika koji godinama unazad, putem nepostojećih projekata, izvlače javni novac za sopstveni interes.

Iz koalicije OKO, koju čine Građanske inicijative, Res Publika, Аsocijacija DUGA, FemPlatz, Centar Živeti uspravno, Inicijativa za ekonomska i socijalna prava – A11 i Transparentnost Srbija, ukazali su da Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju nikada nije postupilo po upućenim zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja niti po rešenjima Poverenika u postupcima po žalbi.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
scattered clouds
11.6 ° C
11.6 °
11.6 °
94 %
0.7kmh
31 %
Uto
20 °
Sre
18 °
Čet
20 °
Pet
22 °
Sub
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime