- REKLAMA -
8.9 C
Užice
Početna Slobodno vreme Kultura Oflajn u Kec baru

Oflajn u Kec baru

Stanojčićevo stvaralaštvo TastARTure i izložba nazvana Oflajn podstiču na razmišljanje o uticaju modernih tehnologija na ljudski život

- REKLAMA -

Minijature, umetničke instalacije i eksponati, koje je slikar iz Užica Vojislav Stanojčić napravio od elektronskog otpada, izloženi su u sredu na platou ispred Narodne biblioteke.

Detalji sa izložbe

Vojislav Stanojčić je rekao da njegova dela predstavljaju ilustraciju apsurda savremenih društvenih odnosa. Smatra da ta dela mogu da iritiraju, ali i da podstaknu na razmišljanje o svetu u kojem živimo.

–  Ceo opus kojim se bavim i tehnika, da je svrstamo u reciklažu, kritika je negativne strane novih tehnologija i svega onog lošeg što nam dolazi sa javnih društvenih mreža, rekao je Stanojčić dodavši da svakim danom i velikom brzinom u svetu raste broj  negativnih, lažnih i prljavih informacija na koje niko nije imun.

Nisu ni posetioci izložbe bili imuni na izloženu mrtvu prirodu u neupotrebljivom monitoru, na Stanojčićev Let iznad kukavičjeg gnezda, Grad duhova, Globalno zagrevanje, Novi poredak, IT cunami, na Dobro jutro i Laku noć, provajderi, na Zviždače posvećene Džulijanu Asanžu i Edvardu Snoudenu i druge instalacije iz kojih štrči kritika novog doba, javnih mreža, epidemiološke situacije, političkog života.

Prema navodima istoričara umetnosti Katarine Dogandžić Mićunović, Stanojčićeva dela predstavljaju vid pobune umetnika i njegov odgovor na društvo kojem je elektronska komunikacija jako bitan faktor.

–  Izložba je protest protiv društvene stvarnosti i društva kojim su ovladale informacione tehnologije jer je sve manje mesta, ne samo za klasičnu likovnost, već za prirodan način života… Živa reč u slikarstvu nije neophodna, ali da bi nastala likovna umetnost, potrebna je komunikacija među ljudima, a toga danas sve manje ima, navela je Katarina Dogandžić Mićunović.

–  Svet umetnosti je oduvek bio virtuelni svet. Nekada su tim svetom upravljali ljudi, a danas ga generišu mašine. Pitanje je dokle ide prostor čoveka, a odakle počinje prostor koji je zauzela veštačka inteligencija, navela je istoričarka umetnosti Katarina Dogandžić Mićunović na otvaranju izložbe Oflajn u organizaciji Narodne biblioteke Užice.

Od izleta do ekskurzije, nazvao je Vojislav Stanojčić svoje petnaestogodišnje putovanje i druženje sa starim tastaturama.

Stanojčić je dela koja simbolišu savremeno čovečanstvo pravio od kompjuterskih tastartura, kablova, kućišta, računarske opreme, od delova industrijskih predmeta i uz poneki element prirode. Slagao ih je, prema navodima Katarine Dogandžić Mićunović, u kompozicije snažne likovnosti i poetike koja je potekla iz niza uticaja istorije umetnosti.

– Ova izložba je, na neki način, Vojov protest protiv savremene komunikacije, iako su sredstva te komunikacije, odnosno njeni materijalni tragovi, upravo medijum kojim se on služi, rekla je istoričarka umetnosti Dogandžić Mićunović.

Stanojčić je za Lunu dodao da i ekološku osvešćenost vidi kao oblik disciplinovanja na globalnom nivou.

–  I ekološka osvešćenost je u stvari jedna obmana koja nam je servirana između svih ostalih obmana. Uzmete flašicu i vratite je na mesto gde treba da je vratite i vi ste onda ekološki osvešćeni i tako se ponašate, a ako sve to zaokružimo, mi u stvari hranimo onoga koji to i proizvodi. On nas je disciplinovao do te mere da mi njemu donesemo to što nam je jednom prodao da bi nam opet to prodao i to je još jedna velika skrivalica u kojoj živimo i koja me vodi u moje angažovanje i kreativnost, rekao je Stanojčić.

Na otvaranju izložbe, direktorka Narodne bilbioteke Užice Dušica Murić je istakla da je Biblioteka pokazala da je spremna da otvori vrata ka najrazličitijim umetničkim izrazima.

–  Umetnost ne može da promeni svet, ali može da ga poboljša, zaključio je umetnik Stanojčić naglasivši da je zadovoljan što njegova dela mogu videti i mlađe generacije u Kec baru, kako je dodao, legendarnom užičkom andergraund mestu okupljanja još od ranih sedamdesetih godina prošlog veka.

Devetog dana juna 2021. godine, slikar Stanojčić je poručio sugrađanima da pronađu način življenja koji će biti prirođeniji čovekovom karakteru i da budu više oflajn, komotniji, slobodniji u svim oblastima života.

Stanojčićeva dela su trenutno izložena u holu Narodne biblioteke

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
mist
8.9 ° C
9.4 °
8.9 °
100 %
3.1kmh
90 %
Čet
16 °
Pet
25 °
Sub
26 °
Ned
29 °
Pon
18 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime