- REKLAMA -
21.3 C
Užice
Početna Srbija i region Održane obuke za unapređenje sistema besplatne pravne pomoći u Republici Srbiji

Održane obuke za unapređenje sistema besplatne pravne pomoći u Republici Srbiji

U celosti prenosimo saopštenje Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ

- REKLAMA -

Smederevo 8. aprila 2024. – U ponedeljak 8. aprila 2024. u Smederevu su održane obuke za unapređenje sistema besplatne pravne pomoći „Unapređenje postupka o zahtevu za odobravanje besplatne pravne pomoći“ i „Unapređenje planiranja i budžetiranja finansijskih sredstava za besplatnu pravnu pomoć“ kojima su prisustvovali diplomirani pravnici zaposleni u jedinicama lokalne samouprave kao i ovlašćena lica za odlučivanje o zahtevu za odobravanje besplatne pravne pomoći.

Foto GIZ Miodrag Bogdanović

Naporedo sa održavanjem obuke, javnosti je predstavljena i kampanja za promociju mehanizma besplatne pravne pomoći pod sloganom „Imaš pravo!“, čiji je cilj podizanje svesti javnosti o postojanju sistema besplatne pravne pomoći i mogućnostima koje im pruža.

Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći donet je 2019. godine sa ciljem da se svakom licu omogući pristup pravdi i pravna zaštita, pogotovu za najugroženije građane. Iako je sistem uspostavljen krajem 2019. godine, još uvek postoje brojne slabosti u primeni zakona i slaba informisanost građana o postojanju prava na besplatnu pravnu pomoć. Jedinice lokalne samouprave su osnovni činilac sistema besplatne pravne pomoći u RS, koje pružaju pravnu pomoć i podršku i odlučuju o dodeli besplatnog advokata, javnog beležnika ili posrednika. Obuke bi trebalo da doprinesu da se sistem besplatne pravne pomoći unapredi kako bi građani lakše ostvarili svoje pravo.

Terenske obuke koje se u sklopu projektne podrške realizuju u deset odabranih jedinica lokalne samouprave, posebno su značajne za podizanje kapaciteta novih službi besplatne pravne pomoći. Obukama u Smederevu prisustvovali su zaposleni u upravi više opština/gradova Srbije: iz Smedereva, Čajetine, Odžaka, Pančeva, Svilajnca, Vlasotinca, Bosilegrada, Kovina, Subotice, Temerina, Novog Kneževca, Sremske Mitrovice, Kanjiže, Žablja, Šida, Ljubovije, Aleksinca, Paraćina i Žabara.

Obuke su podržane od strane Ministarstva pravde i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Obuku sprovodi multi-donatorski projekat „Podrška jačanju vladavine prava u Republici Srbiji“ (EU ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE I ZA OSNOVNA PRAVA), finansiran od strane EU i nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), za čiju implementaciju je zadužen Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), uz podršku predstavnika Komiteta pravnika za ljudska prava Jukom.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
21.3 ° C
21.3 °
21.3 °
78 %
1.3kmh
60 %
Sre
26 °
Čet
26 °
Pet
28 °
Sub
30 °
Ned
35 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime