1. Deveti međunarodni festival sportskog filma na Zlatiboru svečano je otvoren u dvorani zlatiborskog Kulturnog centra.
  U neobičnim uslovima, zbog epidemiološke situacije, uz poštovanje svih zdravstvenih mera i preporuka festivalu su prisustvovali samo pripadnici medija i dobitnici nagrada.Festival su otvorili predsednik skupštine Arsen Đurić, i umetnički direktor festivala Jovan Marković. Tokom dobrodošlice, istakli su da je bogati program koji je planiran ove godine pomeren za deseti Međunarodni festival sportskog filma.

  Prvi film koji je prikazan na festivalu je „Milutinac”. Priča o proslavljenom jugoslovenkom fudbaleru, kapitenu čuvene generacije Montevideo. Film Vladimira Stankovića govori o velikom humanisti, lekaru, fudbaleru, i pre svega velikom čoveku koji je svojom tragičnom sudbinom  obeležio jednu epohu jugoslovenskog fudbala.

  Festivalski program svečano je otvoren premijerom dokumentarnog filma „General Svetomir Đukić“.To je uzbudljiva istorija o Svetomiru Đukiću, rodom iz Ražane kod Kosjerića, osnivaču srpskog i jugoslovenskog olimpizma. On je na igrama u Stokholmu 1912. predvodio prvu olimpijsku delegaciju Srbije i postao član Međunarodnog olimpijskog komiteta, u kome nas je predstavljao četiri decenije.

  Dobitnica festivalske nagrade za životno delo je poznata atletičarka i svetska rekorderka Vera Nikolić. Ona je nagrađena za svetsku afirmaciju srpske atletike. Uvažena Vera uspešno se bavila atletikom još od rane mladosti. Samo 16 godina imala je kada je postala reprezentativka Jugoslavije i prvakinja Balkana. Sa nepunih 18 godina postaje evropska šampionka , osvaja prvo mesto u trci na 800 metara na evropskom prvenstvu u Budimpešti. To je za Jugoslaviju bila prva zlatna medalja na evropskim atletskim prvenstvima.

  Nagrada za životno delo festivala „Zlatibor 2020.“ dodeljuje se i Radio Beogradu za poznatu emisiju „Vreme sporta i razonode“. Ova popularna radio emisija, sa tradicijom dugom šest decenija, jedna je od najtrajnijih radio programa u srpskim i evropskim okvirima. Svakako i jedna od najslušanijih radio emisija Jugoslavije i Srbije. Nagradu prima gospodin Vlade Radičević, urednik sportske redakcije Radio Beograda. Priznanje mu je uručio direktor Turističke organizacije Zlatibor, gospodin Vladimir Živanović.

  Povelja „Nataša Kovačević“, u čast nesalomljive košarkaške reprezentativke, čije ime nosi festivalsko priznanje „Heroj sporta i života“, dodeljena je Milošu Zariću,  istaknutom paraolimpijcu Srbije. Užičanin Miloš, čovek ogromne volje i upornosti okitio se u atletici brojnim medaljama sa evropskih i svetskih prvenstava. U Londonu je postao svetski prvak u bacanju koplja, a na letnjim paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru u bacanju kugle zauzeo je sedmo mesto.

  Dobitnicima za životno delo Vladimiru Cvetkoviću i Perici Radenkoviću, priznanja će biti uručena naknadno.

 
TO Zlatibor