- REKLAMA -
23.9 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Odluka OB Užice van snage do pravnih tumačenja

Odluka OB Užice van snage do pravnih tumačenja

- REKLAMA -

Stavljena je van snage odluka po kojoj zaposleno nevakcinisano osoblje u Opštoj bolnici Užice, nakon odsustva sa posla, ne može započeti rad u zdravstvenoj ustanovi dok ne dokaže da je negativno na korona virus PCR testom, ne starijim od 48 sati, a kojeg zaposleni treba da uradi o svom trošku, saznaje Radio Luna.

U donetoj odluci je navedeno i da pacijenti na lečenju u stacionarnim uslovima tokom hospitalizacije moraju biti vakcinisani protiv zarazne bolesti kovid-19 ukoliko nisu ranije imunizovani.

Vršilac dužnosti direktora Opšte bolnice Užice Slobodan Jovićević, koji je juče potpisao tu odluku, za Radio Lunu je naveo da je stavljena van snage jer su zatražili pravna tumačenja.

Jovićević je potpisao tu odluku, kako se navodi, zbog nevakcinisanog osoblja i pojave novog soja SARS-COV 2 koji je zarazniji, brže se širi i daje drugačiju kliničku sliku od dosadašnjih sojeva.

Istakao je Jovićević da odluku nisu smislili u užičkoj bolnici već da je doneta na osnovu dopisa Ministarstva zdravlja.–  Ukoliko zaposleni koji je nevakcinisani, po povratku sa odsustva dođe na posao bez negativnog PCR testa ili starijim od 48 sati, isti će se udaljiti sa svog radnog mesta i neće imati pravo na naknadu na zaradu za taj radni dan, osim ukoliko ne opravda svoj izostanak sa posla na odgovarajući način(korišćenje godišnjeg odmora, slobodnog dana…) u maksimalnom trajanju od dva radna dana i otvaranja bolovanja ukoliko za to postoje opravdani medicinski razlozi, navedeno je u odluci koja je do daljeg stavljena van snage.Sloga Užice: Odluka protivzakonita i diskriminatorska

Iz Sloge su danas naveli da je Jovićević, stavljanjem odluke van snage, pokazao odgovornost prema zaposlenima i javnosti i da je, kao savestan rukovodilac, zatražio mišljenje kompetentne pravne struke iz Ministarstva zdravlja.

Udruženje građana Sloga Užice se juče usprotivilo donetoj odluci naglašavajući da je protivzakonita. Zahtevali su od Jovićevića da odluku bez odlaganja stavi van snage i najavljivali prekršajne prijave Inspekciji rada.

–  Donetom Odlukom broj 0106-2058 od 19.07.2021. godine VD direktor Opšte bolnice Užice Slobodan Jovićević je direktno prekršio odredbe: člana 21. Ustava Republike Srbije, člana 18. Zakona o radu i člana 16. Zakona o zabrani diskriminacije – u delu Odluke pod stavom 1. koji se odnosi na zaposlene… Konkretno, nalaganjem obaveze zaposlenima koji nisu vakcinisani da nakon odsustva sa posla moraju o svom trošku uraditi PCR test koji ne sme biti stariji od 48 sati, uz pretnju sankcijom da će u suprotnom biti udaljeni sa svog radnog mesta bez prava na naknadu zarade za taj dan, Jovićević je postupio suprotno citiranim pozitivnim propisima Republike Srbije kao i međunarodnim standardima o dostojanstvu na rad, odnosno zaštiti od diskriminacije na radu, naveli su na društvenoj mreži Fejsbuk u saopštenju koje potpisuje Glišo Vidović, predsednik gradskog odbora Udruženih sindikata Srbije Sloga.

Iz Sloge su juče istakli da je diskriminatorska odluka o obaveznom vakcinisanju pacijenata na lečenju u stacionarnim uslovima, kako su naveli, budući da im se nameće obaveza koja nije propisana nijednim pozitivnim pravnim aktom u Republici Srbiji.

Iz Sindikata Sloga su bili spremni da usluge svojih advokata ponude zaposlenima u užičkoj bolnici ukoliko su nameravali da podnesu tužbu zbog potencijalne diskriminacije.


Hospitalizovani umereno teške kliničke slike


Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek je najavio da će država narednih dana predstaviti paket novih mera za stimulaciju vakcinacije protiv korona virusa kovid-19.

Trenutno je na bolničkom lečenju u Opštoj bolnici jedan pacijent, a u privremenoj kovid bolnici u Krčagovu njih 12. Jovićević je naveo da su ti pacijenti hospitalizovani zbog upale pluća izazvane kovidom-19.

–  Njihova klinička slika je umereno teška. Na kiseoničnoj su terapiji, ali ne zahtevaju mehaničku ventilaciju, rekao je Jovićević podsetivši da najmanje pet dana nema pacijenata na respiratoru u užičkoj Opštoj bolnici.

Jovićević za sada nije precizirao koliko je nevakcinisanih pacijenata na bolničkom lečenju u Užicu niti koliko je vakcinisano osoblja u Opštoj bolnici u kojoj trenutno, među zaposlenima, nema obolelih od kovid-19.

Užice i Priboj sa najviše vakcinisanih u Zlatiborskom okrugu

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
23.9 ° C
23.9 °
23.9 °
60 %
4.6kmh
0 %
Sub
24 °
Ned
36 °
Pon
34 °
Uto
33 °
Sre
36 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime