- REKLAMA -
12.9 C
Užice
Početna Srbija i region Trendovi Odliv mozgova Zapadni Balkan košta 5,5 milijardi evra godišnje

Odliv mozgova Zapadni Balkan košta 5,5 milijardi evra godišnje

Zapadni Balkan svake godine gubi više milijardi evra zbog migracije mladih, pokazuju rezultati istraživanja Vestminsterske fondacije za demokratiju i Instituta za razvoj i inovacije.

- REKLAMA -

Studija procenjuje da je gubitak u oblasti obrazovanja zbog odlaska mladih od 840 miliona do 2,46 milijardi evra godišnje, prenosi EU observer.

Zapadni Balkan takođe gubi oko 3,08 milijardi od rasta BDP-a zbog migracije mladih, što je ukupno oko 5,5 milijardi evra godišnje.

Studija ocenjuje da obrazovanje pojedinca računajući osnovnu i srednju školu i fakultet košta 25.000 evra.

Emil Atanasovski, direktor Vestminsterske fondacije za demokratiju (WFD) za Zapadni Balkan kaže da visokokvalifikovana snaga ima benefite od globalne ekonomije jer se zemlje koje su destinacije mladima takmiče kome će da ponude bolje uslove za ostanak u zemlji kako bi privukli visokokvalifikovane ljude.

Neki od razloga za iseljenje su bili raspad Jugoslavije, ratovi devedesetih godina i ekonomske posledice koje su ti dogadjaji doneli.

BiH je jedna od najpogođenijih zemalja u regionu, a neke studije pokazuju da skoro polovina stanovništva koje je rođeno u toj zemlji više ne živi tamo.

Kosovo je, na primer, od 2007. do 2018. izgubilo oko 15 odsto stanovništva.

Struktura migranata se promenila, pa sada u inostranstvo odlaze mladi koji žele da tu studiraju ili su završili studije na Balkanu pa budućnost traže u inostranstvu.

- Advertisement -
IZVORBeta
- REKLAMA -
Užice
clear sky
12.9 ° C
12.9 °
3.4 °
57 %
3.1kmh
0 %
Čet
21 °
Pet
20 °
Sub
12 °
Ned
12 °
Pon
2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime