- REKLAMA -
9 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Odgodili javnu raspravu o antenskom sistemu RBS u Sevojnu

Odgodili javnu raspravu o antenskom sistemu RBS u Sevojnu

Radikali iz Sevojna pozvali građane da zatraže izmeštanje tog antenskog sistema koji bi, kako su naveli, bio štetan za zdravlje sugrađana i okruženja.

- REKLAMA -

Odeljenje za zaštitu životne sredine i održivi razvoj grada Užica je saopštilo da je odgodilo javnu raspravu i prezentaciju Studije o proceni uticaja na životnu sredinu za projekat Telekoma Srbije. To preduzeće je planiralo da instalira antenski sistem radio bazne stanice mobilne telefonije u ulici Partizanska bb u Sevojnu na postojećem antenskom stubu u okviru kompanije Atlas d.o.o.

Javna rasprava je bila predviđena da se održi 4. februara u Gradskoj kući, ali, kako su naveli, nije održana zbog većeg broja zainteresovane javnosti, a zbog epidemiološke situacije u Republici Srbiji.

–    Pitanja i prigovore u vezi sa predmetnom Studijom o proceni uticaja na životnu sredinu možete dostaviti na adresu: Gradska uprava za urbanizam, izgradnju i imovinsko-pravne poslove, Odeljenje za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, ul. Dimitrija Tucovića br.52, Užice, u pisanom obliku i na službenu i-mejl adresu u elektronskom obliku – markovic@uzice.rs. Sve dostavljene primedbe će biti predočene Tehničkoj komisiji, koja će ocenjivati predmetnu studiju, naveli su u saopštenju iz Odeljenja za zaštitu životne sredine i održivi razvoj grada Užica.

Oni su pozvali građane da učešće na javnoj raspravi prijave do 17. februara na i-mejl adresu dusko.markovic@uzice.rs. Građani će naknadno na ostavljen kontakt telefon dobiti obaveštenje o mestu i vremenu održavanja javne rasprave.

Opštinski odbor Srpske radikalne stranke Sevojno je podneo u četvrtak Gradu Užicu zahtev da se javna rasprava odloži kako se građani ne bi izlagali riziku od zaraze korona virusom.

–  Meštani, pre svega Gradske Opštine Sevojne, a i Grada Užica su veoma zainetesovani za ovu veoma bitnu raspravu, ali iz preventivnih razloga, zbog pandemije virusa kovid-19 nisu u mogućnosti da joj prisustvuju, naveli su u saopštenju radikali iz Sevojna i pozvali građane da prisustvuju sledećoj raspravi i zatraže izmeštanje tog antenskog sistema koji bi, kako su naveli, bio štetan za zdravlje sugrađana i okruženja.

Podsetimo, javna rasprava i prezentacija Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Instalacija antenskog sistema RBS mobilne telefonije oznake Sevojno-Javorska(Atlas) bila je predviđena da se održi i 10. novembra u Skupštinskoj sali Gradske opštine Sevojno, ali je i tada otkazana zbog pogoršane epidemiološke situacije u Srbiji.

– S obzirom na karakter, konstrukciju i princip rada bazne stanice, zaključeno je da bazna stanica ne utiče na svoju bližu okolinu ni bukom, ni vibracijama, ni hemijskim ili toplotnim efektima. …. -Na osnovu rezultata proračuna elektromagnetne emisije koja bi poticala od buduće bazne stanice operatora Telekom Srbija, može se zaključiti da je ukupni Faktor izloženosti u svim zonama u kojima se može naći čovek manji od 1, te se bazna stanica Sevojno-Javorska (Atlas)- UE161/UEU161/UEO161 operatora Telekom Srbija može koristiti na navedenoj lokaciji, navodi se između ostalog u Studiji. (Foto screenshot Studije o proceni uticaja na životnu sredinu )

Studiju je izradila Laboratorije W-Line iz Beograda.

Kako se navodi u Studiji, Telekom radio-bazna stanica Sevojno – Javorska (Atlas) je planirana u podnožju postojećeg antenskog stuba, na čeličnom RBS nosaču u okviru ograđene lokacije. Antenski sistem biće pozicioniran na antenskim nosačima pri vrhu antenskog stuba. U okolini lokacije se nalaze stambeni i poslovni objekti i u krugu do 150 metara nema drugih izvora elektromagnetnog zračenja.

 

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
clear sky
9 ° C
9 °
9 °
61 %
0.5kmh
0 %
Sub
18 °
Ned
19 °
Pon
20 °
Uto
15 °
Sre
9 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime