- REKLAMA -
7.9 C
Užice

Od Svetog Nikole brže do Požege

Deonica auto-puta "Miloš Veliki" od Preljine do Požege trebalo bi da bude završena do polovine decembra. Uz dosadašnjih 120 kilometara, do Čačka, put će biti duži još tridesetak kilometara.

- REKLAMA -

Po okončanju izgradnje ove deonice preostaje još oko 110 kilometara budućeg auto-puta, čija izgradnja još nije počela, a koji bi trebalo da nas kod Boljara poveže sa Crnom Goro

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da bi do kraja godine mogao biti potpisan ugovor i za poslednju i najtežu deonicu od Požege do Boljara. Za sada je Saobraćajni institut CIP uradio Generalni projekat, a preostaje izrada još nekoliko dokumenata.

Pre nego što bageri izađu na teren, mora se uraditi idejno rešenje, idejni projekat, projekat za građevinsku dozvolu, projekat za izvođenje i projekat izvedenog objekta. Izrada ove dokumentacije je zahtevan proces i procenjeno je da bi mogao trajati oko tri godine.

Projektant Instituta CIP Dragoslav Dragićević, još pre nekoliko godina je iscrtao nastavak ove saobraćajnice od Požege ka Boljarima, do granice sa Crnom Gorom, u dužini od 107 kilometara. Ova trasa je izuzetno zahtevna, a na njoj je potrebno izgraditi čak 97 mostova, koji će ukupno biti dugi gotovo 20 kilometara.

Osim toga, projektovan je i 51 tunel, a njihova dužina će biti oko 27 kilometara. To znači da je gotovo polovina trase u mostovima i tunelima.

“Put je projektovan za brzine od 100 i 120 kilometara na čas”, navodi Dragićević. “Na samom početku deonice predviđeno je ukrštanje dva auto-puta, E-763 Beograd – Južni Jadran i E-761 Požega – Kotroman, odnosno granica sa Republikom Srpskom. Osim toga, projektovane su tri denivelisane raskrsnice u Arilju, Ivanjici i Dugoj poljani.”

Tokom izrade Generalnog projekta bilo je dosta polemike oko trase kojom će proći ova saobraćajanica, ali je kao najpovoljnije rešenje izabrana varijanta Istok 1, odnosno preko Arilja, Ivanjice i Sjenice. Taj put je za oko 40 kilometara kraći od onog koji bi išao preko Zlatibora, a samim tim je i jeftiniji za oko 500 miliona evra. Dragićević kaže da je trasa istočne varijante, preko Ivanjice, morala da se prilagodi ograničenju prolaska pored Nacionalnog parka “Golija”, koji ostaje netaknut sa istočne strane auto-puta.

“U toku je izrada Nacrta prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora Beograd – Južni Jadran, deonica Požega – Boljare, sa Strateškom procenom uticaja na životnu sredinu” kažu za Novosti u “Putevima Srbije”. “Procenjena vrednost projekta je oko 1,8 milijardi evra.”

Kada će početi izgradnja poslednje i najzahtevnije deonice puta ka Crnoj Gori još je neizvesno, ali se zato zna da će za Svetog Nikolu, kako je najavljeno, biti otvoren potez između Preljine i Požege.

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
scattered clouds
7.9 ° C
8 °
7.8 °
66 %
1.5kmh
40 %
Pet
13 °
Sub
13 °
Ned
16 °
Pon
18 °
Uto
19 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime