- REKLAMA -
0.4 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Od sledeće grejne sezone samo Blok Zlatibor na mazutu?

Od sledeće grejne sezone samo Blok Zlatibor na mazutu?

- REKLAMA -

Očekuje se dugo najavljivana konverzija kotlarnice Rosulje sa mazuta na gas, zatvaranje kotlarnice Jug Bogdanova i prelazak na Blok Zlatibor

Od 14 kotlarnica, gas kao energent koristi osam kotlarnica Gradske toplane, dok kotlarnice Koštica i Joakim Vujić kao gorivo koriste pelet.

Kotlarnica Rosulje JKP Gradska toplana Užice od naredne grejne sezone koristiće gas kao energent umesto mazuta, najavljuje za RAM mrežu direktor tog javno komunalnog preduzeća Zoran Šibalić.

JKP Gradska toplana Užice zatvoriće oko četrdeset godina staru kotlarnicu Jug Bogdanova i prebaciće je na još stariju, ali u boljem stanju, kako kaže Šibalić, kotlarnicu Blok Zlatibor.

–         Pokušavamo da ukrupnimo sistem i time smanjimo problem, objašnjava Šibalić navodeći da su česte havarije, problemi sa gorionicima i kotlovima, te prijave korisnika u tom području grada, razlozi gašenja kotlarnice u Jug Bogdanovoj.

–         Tenderi su već raspisani, ovih dana će biti otvoreni i kreće se sa postavljanjem toplovoda,kaže Šibalić istakavši da će potom samo Blok Zlatibor ostati na mazutu.

Šibalić podseća da je u planu da se narednih godina ugasi i kotlarnica Blok Zlatibor, izgradnjom kotlarnice na Međaju koja bi gas koristila kao osnovno, mazut kao alternativno gorivo.

Foto: Screenshot iz Izveštaja o kvalitetu vazduha u Užicu iz januara 2018. godine

Mala šteta ove godine od pucanja 12 kilometara dugog toplovoda

JKP Gradska toplana od 1. maja počinje sa planiranim aktivnostima. Prema najavama Šibalića, biće radova u podstanici, manjih intervencija u kotlarnicama. Menjaće se do dva kilometra rizičnih i dotrajalih delova toplovoda, koliko i prošle godine. U odnosu na prethodnu grejnu sezonu kada je zabeleženo 35 havarija i potrošnja oko 3000 kubika vrele vode, prema rečima Šibalića, ova grejna sezona je bila bez većih kvarova, gubitaka i štete po građane i JKP Gradsku toplanu Užice.

Inače, grejna sezona je završena, ali će JKP Gradska toplana Užice biti u pripravnosti do 1. maja, u slučaju većeg zahlađenja. Topliji dani su bili razlog manje potrošnje energenata u odnosu na prošlu grejnu sezonu.

–         Potrošili smo oko dva miliona litara mazuta, iznad četiri kubika gasa, navodi direktor JKP Gradske toplane Užice koja ukupno greje oko 400.000 kvadratnih metara individualnog i poslovnog prostora i prostorija budžetskih korisnika.

Užička Gradska toplana ima oko 6.100 korisnika koji su priključeni na sistem daljinskog grejanja i koji, u najvećem procentu, redovno izmiruju obaveze prema tom javnom komunalnom preduzeću.

Grejanje u Užicu trenutno košta 90 dinara po kvadratnom metru. Šibalić kaže da će menjati cenu usluge grejanja, ukoliko se promeni cena energenata.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
light snow
0.4 ° C
0.4 °
0.4 °
97 %
1.8kmh
95 %
Sub
0 °
Ned
3 °
Pon
3 °
Uto
1 °
Sre
-1 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

356 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime