- REKLAMA -
22.9 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Od septembra 11 novih obrazovnih profila po dualnom modelu

Od septembra 11 novih obrazovnih profila po dualnom modelu

- REKLAMA -

Dualni model obrazovanja biće primenjen u 84 škole u 59 gradova u Srbiji

Od naredne školske godine u srednjim stručnim školama u Srbiji biće uvedeno 11 novih obrazovnih profila po dualnom modelu obrazovanja.

Novi obrazovni profili po dualnom modelu su: elektrotehničar informacionih tehnologija, operater osnovnih građevinskih radova, tehničar mehatronike, turističko-hotelijerski tehničar, tehničar za kompjutersko upravljanje mašinama, mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje, operater u prehrambenoj industriji, kuvar, konobar, mesar, cvećar-vrtlar.
– Novi obrazovni profili su uvedeni u skladu sa potrebama tržišta rada i odnose se na oblasti hotelijerstva i turizma, građevine, informacionih tehnologija, mašinstva i elektrotehnike, istakla je pomoćnica ministra prosvete Gabrijela Grujić.

Dualni model obrazovanja biće primenjen u 84 škole u 59 gradova u Srbiji što je, prema rečima pomoćnice ministra prosveta, za deset odsto više nego prošle godine.

Prošle godine su umrežavane veštine, a ovog puta umrežavaju se područja rada, pa je povećan i broj kompanija u kojima će učenici učiti radom. Prijavilo se oko 800 kompanija koje ispunjavaju neophodne uslove, a Grujičeva je naglasila da očekuje da će već u prvom krugu biti popunjena sva mesta u školama koje rade po dualnom modelu.

Podaci koje je radila ETF organizacija – Evropska fondacija za obuke govore da je 85 odsto učenika reklo da se nisu pokajali što su upisali dualno obrazovanje.

– Oko 90 odsto poslodavaca koji su u sistemu dualnog obrazovanja je izjavilo da želi da nastavi tu saradnju, a 60 odsto poslodavaca je spremno da mlade ljude odmah posle formalnog školovanja zaposli, dodala je Grujićeva.

Učenici koji uče po dualnom modelu obrazovanja teorijska znanja stiču u školi, a praktična u kompanijama, ali u tim kompanijama nisu zaposleni već su na praksi, sa mogućnošću zaposoenja.

Šef Odeljenja za istraživanje obrazovnih sistema Švajcarskog ekonomskog instituta i član Komisije za implementaciju dualnog obrazovanja Vlade Srbije Ursula Renold kaže da treba vremena za uspešno povezivanje obrazovnog sistema i komapnija i da je ubeđena da će taj proces u Srbiji napredovati, da mu treba malo vremena, kao i u svakoj drugoj zemlji. Kako kaže, u Švajcarskoj kada se uvodi novo zanimanje potrebne su tri godine priprema da bi se to implementiralo u škole.

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
clear sky
22.9 ° C
23 °
22.8 °
27 %
3.6kmh
0 %
Pon
23 °
Uto
26 °
Sre
20 °
Čet
18 °
Pet
18 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

16 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime