- REKLAMA -
1.5 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Obučeni školski domari Priboja za energetsku efikasnost u javnim zgradama

Obučeni školski domari Priboja za energetsku efikasnost u javnim zgradama

- REKLAMA -

Škole i vrtići u centru pažnje projekta, usmerenog na javne zgrade i uštede uz primenjene mere energetske efikasnosti

fotografije Screenshot TV 5

 

Domare pribojskih škola i vrtića je okupila u utorak obuka na temu energetske efikasnosti, osmišljena u nameri da se upoznaju sa načinima racionalnog korišćenja energije u javnim zgradama čijom bi se primenom ostvarile uštede na jednostavan način, poboljšali uslovi boravka u školskim objektima, brinulo o životnoj sredini.  

 

Za pribojske domare je bila besplatna obuka u sklopu programa kojeg je Privredna komora Srbije razvila po uzoru na iskustva iz Nemačke i drugih razvijenih zapadnoevropskih zemalja.

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju  GIZ,  u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, sprovodi obuke koje finansira Projekat srpsko-nemačke razvojne saradnje DKTI Energetska efikasnost u javnim zgradama.  

Pilot obuke su održane krajem juna, a predviđene su još dve serije obuka domara škola i vrtića na pet lokacija u zemlji.

 

–         Osim podrške u kreiranju regulatornog okvira u ovoj oblasti, projekat radi i na kreiranju alata i instrumenata koji imaju za cilj da pomognu lokalnim samoupravama da donesu pravilne investicione odluke i da odaberu mere ulaganja u energetsku efikasnost, navodi Svjetlana Đokić iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju.
GIZ više od deset godina, projektima koje finansira nemačka vlada, pomaže da se razvije saradnja i unapredi oblast energetske efikasnosti u zgradarstvu u Srbiji.

Organizaciju obuka školskih domara na području Zlatiborske oblasti logistički podržava BioEn projekat i Regionalna razvojna agencija Zlatibor.

Više godina RRA Zlatibor sarađuje sa GIZ-om u nameri da na području Zlatiborskog okruga unapredi kapacitete, znanja, poveća javnu svest lokalnih samouprava i pojedinaca o neophodnostii mogućnostima održive upotrebe bioenergije u energetske svrhe.

–         Dosta smo zadovoljni rezultatima, a posebno nam je drago kada se ciljna grupa širi. Znate, u prvi mah smo morali da donosiocima odluka objasnimo koje su koristi od upotrebe drvne bioenergije, a onda smo prešli na neke niže operativne nivoe korisnika, u ovom slučaju, to su škole, koje, znamo vrlo dobro, troše dosta energije koja im je potrebna za različite namene, prevashodno za grejanje, rasvetu. Dosta, dosta je važno da ljudi koji na svakodnevnom nivou rade u školama na tim poslovima, budu adekvatno informisani i zato je ova obuka izuzetno važna, navodi menadžer BioEn projekta Miloš Radojević iz RRA Zlatibor, zadovoljan što je Priboj među opštinama u kojima će obuke domara biti sprovedene.

 

–         To je još jedan pokazatelj podrške opštini Priboj u naporima koje ulaže zadnjih godina u ovoj temi, težnja da ih dodatno ohrabrimo i pomognemo jer su stvarno primer dobre prakse. Priboj se u stručnoj javnosti, kada je reč o upotrebi drvne biomase, ističe kao pozitivan primer. Drago mi je što smo došli u situaciju da već imamo ozbiljne pomake u tom pogledu, da to nisu samo više priče nego da imamo konkretna dela na terenu, dodaje Miloš Radojević.

Očekuje da obuke domara, koje će Privredna komora u budućnosti naplaćivati, donesu pozitivne rezultate i u školama uštede energiju.  

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
light snow
1.5 ° C
1.5 °
1.5 °
95 %
2.3kmh
100 %
Sub
3 °
Ned
-3 °
Pon
-4 °
Uto
-3 °
Sre
-3 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

118 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime