- REKLAMA -
-2.1 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Obnavlja se misteriozni zamak kod Bajine Bašte: Revitalizacija arheološkog nalazišta Solotnik

Obnavlja se misteriozni zamak kod Bajine Bašte: Revitalizacija arheološkog nalazišta Solotnik

- REKLAMA -

Srpski srednjovekovni zamak Solotnik, u narodu poznat i po nazivima Kulina i Jerinin grad smešten je na kamenoj uzvišici koja se strmo spušta u Solotušku reku, tako da mu je sa severa, zapada i istoka nemoguće prići. Blizina planine Tare, koloritan prostor na kome se nalaze ostaci zamka i brojne legende o Solotniku doprinele su da on postane sve privlačnije odredište za turiste i posetioce željne avanture i upoznavanja sa viteškim vremenima srpskog srednjeg veka.

U prethodnih par godina obavljani su radovi na raščišćavanju na lokaciji, izvršeno snimanje terena, snimljene geometarske podloge i urađeno geomehaničko snimanje terena. Napravljen je projekat postojećeg stanja, a Opština Bajina Bašta je već izdvojila sredstva za izradu projektno – tehničke dokumentacije za Projekat konzervacije, sanacije i obnove srednjovekovnog zamka Solotnik.

Opština Bajina Bašta ima u planu da do kraja godine sprovede javnu nabavku za izradu projekta koji će predvideti celovitu obnovu srednjovekovnog zamka Solotnika na osnovu svih sačuvanih materijalnih podataka, pri čemu je potrebno prezentovati gabarit čitavog kompleksa i njegov volumen sa svim građevinama u prostoru. Revitalizacija zamka podrazumeva uvođenje funkcija u unutrašnji prostor, tako da se kružna kula i dvorana mogu koristiti kako za prezentaciju nalaza sa samog lokaliteta, tako i za promociju kulturno – istorijskih vrednosti ovog srednjovekovnog utvrđenja i područja na kome se lokalitet nalazi. Imajući u vidu specifičnu lokaciju kompleksa, udaljenost od urbanih naselja neophodno je da se projektom predvidi i snabdevanje električnom energijom i vodom.

Projekat UG Bios Bajina Bašta „Prezentacija kulturno-istorijskog nasleđa opštine Bajina Bašta“ sufinansiran je sredstvima Opštine Bajina Bašta.

Inače, o samom zamku se iz istorijskih izvora može vrlo malo saznati. Smatra se da je utvrđenje podigao nepoznati srpski velikaš u XIV ili XV veku, sa ciljem da se osigura trgovački put između Starog Užičkog grada i Višegrada. Danas su na stenovitom platou iznad Solotuške reke, 10 kilometara od Bajine Bašte, vidljiva masivna i još uvek relativno dobro očuvana zidna platna poznosrednjovekovnog zamka Solotnika koji je arheološki sondažno istražen tokom 2007. i 2008. godine od strane arheologa Filozofskog fakulteta u Beogradu pod rukovodstvom dr Đorđa Jankovića.

U poslednjih par godina izvršena su dodatna arheološka istraživanja i priprema projekta postojećeg stanja za ovaj fantastični srednjovekovni dvorac. Ceo posao je realizovan pod vođstvom profesora Mirka Kovačevića, arhitekte sa ogromnim iskustvom u oblasti srednjeg veka i naučnika koji radi na poslovima obnove naše najveće svetinje, manastira Hilandara. Nadzor nad radovima obavljao je Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, a ispred njega je radove na terenu pratila Gordana Gavrić, istaknuti arheolog.

 

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
light snow
-2.1 ° C
-2 °
-2.2 °
100 %
6.2kmh
90 %
Sre
5 °
Čet
8 °
Pet
11 °
Sub
4 °
Ned
7 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime