- REKLAMA -
12.9 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Obeleženo 80 godina od oslobodjenja Užica 1941. godine

Obeleženo 80 godina od oslobodjenja Užica 1941. godine

- REKLAMA -

Na današnji dan pre 80 godina Užice je oslobodjeno i stvorena je prva slobodna teritorija Užička Republika. Trajala je 67 dana i bila je jedina slobodna teritorija u okupiranoj Evropi. Današnja svečanost je posvećena mladima koji su bili svedoci burnih dogadjaja tog vremena.

“Užičani kao i drugi narodi nikada nisu trpeli tudje ropstvo. Nakon sloma jugoslovenske vojske 15. aprila u Užicu Užičani su branili svoj grad i na Sarića osoju su položili svoje živote. U junu i julu mesecu krenulo se sa podizanjem ustanka i stvaranjem partizanskih četa i odreda. Već 18. avgusta vodjena je prva bobra na Drežniškoj Gradini gde su poginula dva narodna heroja Milan Mijalković Čiča i Isidor Baruh. Predhodno, zahvaljujući uspesima pretežno Partizanskih jedinica, Nemci su procenili da ne mogu da brane ovaj grad i napustili su ga. Tada su u grad ušle Partizanske jedinice koje su dočekane sa ushićenjem i oduševljenjem. Od tada Užice je živelo u slobodi 60 dana”, istakao je Milić Vukić, predsednik Gradskog odbora SUBNOR.

General Milan Gorjanac se obratio u ume Saveza boraca Slovenije te je istakao: “Prenosim vam pozdrave Slovenačhih Partizana. Nemci su hteli da proteraju preko 260 000 Slovenaca ali nisu uspeli zbog otpora i zbog toga što su ti prognanici bili širokim srcem i rukama prihvaćeni od naroda Srbije kada su došli ovde u nepoznat kraj, na čemu vam se dan danas zahvaljujemo. Došli smo, i dolazićemo vam opet u pohode, ali ne samo mi koji pramtimo ta vremena već i oni koji će od nas naučiti kako se nekada lepo i ponosito živelo u toj domovini.

Obratila je se i gradonačelnica Jelena Raković Radivojević, odavši poštu svima koji su dali doprinos u borbi za slobodu koja je Užičanima bila ono za šta se po svaku cenu bilo vredno boriti: “Danas pokazujemo poštovanje našim hrabrim precima koji su platili visoku cenu i podneli najveće žrtve u borbi za oslobadjanje i podstakli one koji se nisu odricali sna o pobedi nad vašizmom. Svojim heroizmom ostavili su nama u amanet obavezu da ih se sećamo i da pokažemo njihovu žtrvu, neka im je večna slava”.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
12.9 ° C
12.9 °
3.4 °
57 %
3.1kmh
0 %
Čet
21 °
Pet
20 °
Sub
12 °
Ned
12 °
Pon
2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime