- REKLAMA -
2.9 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Obeležena godišnjica pogibije u Fabrici oružja i municije

Obeležena godišnjica pogibije u Fabrici oružja i municije

- REKLAMA -

Odavanjem pošte i polaganjem venaca na spomenik žrtvama eksplozije Narodni muzej Užice i Grad Užice obeležili su 22. novembar, dan kada je u Fabrici oružja i municije Užice 1941. godine došlo do eksplozije. Tada je živote izgubilo 120 ljudi, radnika fabrike i građana.

Kada su partizanske jedinice ušle u Užice 24. septembra 1941. godine započela je proizvodnaj oružja i municije u predratnoj fabrici. To je bila fabrika koja je na jedinoj slobodnoj teritoriji u ratom zahvaćenoj Evropi, proizvodila oružje i municiju za narodnooslobodilački pokret.

Član Gradskog veća Ratko Trmčić je u svom obraćanju istako da svih ovih godina svako ko poseti mesto njihovog stradanja i zamisli strašne slike ljudi koji su ovde boravili zbog radne obaveze ili da bi se sakrili od bombi, ponese u srcu čudan osećaj da su oni još uvek tu negde prisutni u ovim hladnim tunelima koji su nemi svedoci njihovih poslednjih trenutaka. I baš zato, naveo je Trmčić, nikada ne smemo zaboraviti žrtve eksplozije u Trezorima.

Foto: Grad Užice

Goran Novaković, istoričar, viši kustos narodnog muzeja Užice je podsetio da se tog 22. novembra oko 15 sati u poprečnom delu tunela dogodila snažna eksplozija, koja se lančano širila na oba tunela i u talasima trajala sve do sledećeg dana.

Svi pokušaji spasavanja radnika i građana ostali su bezuspešni pa je izginula čitava smena radnika i civila koji su se zatekli u skloništu. Naša dužnost je da pamtimo njihovo stradanje, njihovu žrtvu i doprinos pobedi nad okupatorom, rekao je on u svom obraćanju.

Parastos žrtavama služili su sveštenici užičke crkve.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
few clouds
2.9 ° C
2.9 °
2.9 °
45 %
1.8kmh
15 %
Pon
0 °
Uto
8 °
Sre
5 °
Čet
2 °
Pet
3 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime