- REKLAMA -
15.6 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Obeležena 79. godišnjica pobede nad fašizmom

Obeležena 79. godišnjica pobede nad fašizmom

- REKLAMA -

Okupili smo se danas ovde da obeležimo 9. maj, Dan pobede nad fašizmom i dan pobede nad neljudskim, zločinačkim pokretima i ponašanjem, koje je donelo veliko stradanje. To su činjenice i mi ne smemo i nećemo dozvoliti da se one prekrajaju i menjaju, istakao je Miodrag Petković član Gradskog veća, na Partizanskom groblju Dovarje, gde je obeležena 79. godišnjica pobede nad fašizmom.

Prema njegovim rečima, za grad je izuzetno važno da nikada ne zaboravi ljude, koji su dali svoje živote i herojski se borili za slobodu.

Negujemo kulturu sećanja, tako što se svakog 9. maja ovde okupljamo i polažemo vence za ljude, koji su svojim životima, nama dali da živimo slobodno. Ovde su pohranjeni posmrtni ostaci 230 boraca učesnika narodnooslobodilačkog rata iz ovog kraja u periodu od 1941. do 1945. godine, od kojih nam je imenom i prezimenom poznato 176 osoba. Ovde počivaju i narodni heroji Milan Mijalković-Čiča, Dušan Jerković, Nada Matić, Aleksa Dejović i Želimir Željo Đurić i najmanje što možemo je da se poklonimo njihovoj hrabrosti i velikoj žrtvi, rekao je Petković.

Foto: Grad Užice

Sa ponosom ističemo da je naš grad bio jedina slobodna teritorija u Evropi od 24.septembra do 29.novembra 1941.godine, u periodu slavne Užičke republike. Ta sloboda i borba za slobodu imale su visoku cenu i žrtvu koju nismo i nikada nećemo zaboraviti”, naglasio je Petković.

Pored predstavnika grada i SUBNOR-a vence su položile delegacije Vojske Srbije, Zlatiborskog upravnog okruga, Gradske opštine Sevojno, Udruženja potomaka ratnika u ratovima 1804-1918.„Major Kosta Todorović“, Udruženja veterana i ratnih invalida ratova od1990. do 1999. godine Užice, Udruženja veterana i ratnih invalida ratova od1990.do 1999. godine Čajetina, Udruženja vojnih penzionera Užice, Udruženja boraca Sevojna, Društva istoričara Užice, “Kluba 3” Užice, Socijalističke partije Srbije Užice,potomaka i građana. U umetničkom delu programa učestvovali su učenici OŠ “Slobodan Sekulić” i glumac Slobodan Ljubičić.

Pre tačno 79 godina završen je Drugi svetski rat, koji je otpočeo 1. septembra 1939. godine, napadom nacističke Nemačke na Poljsku, na evropskim prostorima i okončan 9.maja 1945. godine potpisivanjem bezuslovne kapitulacije oružane sile Trećeg rajha. Iako je nemačka Vrhovna komanda izdala naređenje potčinjenim komandantima svojih kopnenih, pomorskih i vazduhoplovnih snaga da obustave sve operacije, ostaci nemačkih trupa i njihovih saveznika još nekoliko dana su pružali otpor, a u Jugoslaviji su borbe potrajale do 15. maja 1945.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
15.6 ° C
15.6 °
15.6 °
94 %
1.1kmh
74 %
Pon
24 °
Uto
24 °
Sre
20 °
Čet
18 °
Pet
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime