- REKLAMA -
23.9 C
Užice

NP Tara obeležila 40 godina postojanja

- REKLAMA -

Nacionalni park Tara je obeležio 40 godina postojanja izložbom Staro i nestalo voće Srbije i predavanjem autorke izložbe i kustosa Prirodnjačkog muzeja Srbije Aleksandre Savić u Centru za posetioce NP Tara u Bajinoj Bašti.

Do oktobra će biti otvorena izložba, organizovana u saradnji sa Prirodnjačkim muzejom Srbije, u težnji da promovišu i zaštite autohtone vrste voća tog podneblja.

Foto J.P.

Nacionalni park Tara je osnovan 13. jula 1981. godine sa zadatkom zaštite prirodnih i kulturnih vrednosti istoimene planine.

–  Ovo područje je riznica prirodnih dragocenosti i utočište za brojne vrste iz daleke prošlosti. Posebno se izdvajaju Pančićeva omorika i Pančićev skakavac, a treba istaći da je ovo područje najznačajnije stanište medveda i divokoze u Srbiji. Ipak, osnovni fenomen Nacionalnog parka predstavljaju šume koje pokrivaju 80% teritorije i spadaju među najočuvanije, najkvalitetnije i najproduktivnije u Evropi. Ovde je registrovana 1/3 biljnih vrsta Srbije, 60 vrsta sisara, 140 vrsta ptica, 19 vrsta riba…, naveli su iz Nacionalnog parka Tara.

Podsetili su da Tara ima i značajne kulturno-istorijske spomenike, manastir Rača, zadužbinu kralja Dragutina iz 13. veka, i nekropole sa stećcima koje su na listi UNESKO svetske kulturne baštine.

IZ NP Tara su naveli da će u septembru organizovati centralnu proslavu jubileja, između ostalog, predstavljanjem monografije Nacionalni park Tara i Lekovito bilje Nacionalnog parka Tara i dokumentarnim filmom o 40 godina tog zaštićenog područja.

Eko park i na Tari

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
23.9 ° C
23.9 °
23.9 °
60 %
4.6kmh
0 %
Sub
24 °
Ned
36 °
Pon
34 °
Uto
33 °
Sre
36 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime