- REKLAMA -
-5.8 C
Užice
Početna Iz prve ruke Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Novi staklenik u rasadniku Lug u Bajinoj Bašti

Novi staklenik u rasadniku Lug u Bajinoj Bašti

- REKLAMA -

Novi staklenik sa kapacitetom proizvodnje od 20.000 komada sadnica četinara: Pančićeve omorike, jele i smrče, postavljen je u rasadniku Lug u Bajinoj Bašti.

Staklenik je okvirno spoljne dimenzije 21×4,3 m. Sastoji se od kontejnera sa ćelijama 4,5×4,5 m, postavljenim na radne stolove sa grejanjem i obezbeđenim sistemom za orošavanje. Staklenik je izgrađen od čelične konstrukcije sa odgovarajućom pokrivkom i obezbeđenim ventilacionim otvorima, odnosno sistemima za bočno provetravanje, kao i sistemom za zalivanje – orošavanje.

Ovakve sadnice imaju prednost u odnosu na klasične sadnice, jer je kraći proizvodni ciklus, bolji prijem i lakša adaptacija na stanište, jer već imaju busen. Proizvodnju je moguće organizovati u zatvorenom prostoru, što daje veći potencijal za izbegavanje suše, pa je i pošumljavanje sa takvim sadnicama lakše, ističe Nebojša Mitrović, šef Službe za zaštitu i gajenje šuma u Javnom preduzeću Nacionalni park Tara.

Kako navode u preduzeću Nacionalni park Tara, osnovne prednosti kontejnerskih sadnica su veći procenat preživljavanja, jer se iz kilograma semena dobija veći broj sadnica, osetljivost na poleganje ponika – fusarium je isključena zbog niske PH vrednosti supstrata koji se koristi za proizvodnju, proizvodnju je moguće organizovati u zatvorenom prostoru (staklenicima), gde su kontrolisani uslovi za uzgoj sadnica na odgovarajućoj podlozi, kao i to što proizvedene sadnice imaju niži odnos izdanaka i korena i veći potencijal rasta korena, što daje veći potencijal za izbegavanje suše, nakon pošumljavanja na terenu (prevazilazi stres pri sadnji).

Oni dodaju i da se sadnice bez korena obično proizvode od jedne do četiri sezone rasta, bilo da se gaje u kontinuitetu u jednoj leji ili se prebace u drugu leju, obično sa manjom gustinom, da se omogući dodatni razvoj sadnica, zatim i to što se u staklenicima se može organizovati proizvodnja tokom cele godine, celokupan proces proizvodnje se može mehanizovati, pa i automatizovati, a i troškovi proizvodnje po sadnici su niži.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
-5.8 ° C
-5.8 °
-5.8 °
89 %
5kmh
93 %
Ned
-4 °
Pon
-4 °
Uto
-3 °
Sre
-3 °
Čet
-6 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime