- REKLAMA -
13.9 C
Užice
Početna Slobodno vreme Zdravlje Novi skener u užičkoj bolnici od sledeće nedelje

Novi skener u užičkoj bolnici od sledeće nedelje

Božović: Država ulaže u opremu, mi uporedo i u kadar

- REKLAMA -

Novi 16 – slajsni skener za Opštu bolnicu Užice je na testiranju i od sledeće nedelje biće pušten u rad, izjavio je direktor Zdravstvenog centra Užice Miloš Božović.

Novac za skener, vrednosti više od 35 miliona dinara, obezbedilo je Ministarstvo zdravlja.

 – Novi digitalni rendgen aparat u Domu zdravlja je pušten u rad. Montira se do kraja nedelje i početkom naredne biće digitalni rendgen aparat i u bolnici. U toku su građevinski radovi i pripreme za novu angio-salu, naveo je Božović.

Prema navodima Božovića, Zdravstveni centar Užice dobiće jednu od 13 magnetnih rezonanci za srpske bolnice, za koje će biti raspisan tender krajem maja, posredstvom programa Svetske banke.

–  Trebalo bi iz tog programa Svetske banke da dobijemo i 64- slajsni skener i još jedan digitalni rendgen aparat. To je od ključnih aparata, a biće još ultrazvučnih aparata, monitora i sve što smo u prethodnom periodu dobili za kovid bolnicu u Krčagovu, naveo je Božović.

On je istakao da je trenutno teško utvrditi kolike su liste čekanja zbog specifičnih uslova rada, izazvanih korona virusom kovid-19. Prema navodima Božovića, liste čekanja biće manje, dostupnost usluge veća, uvođenjem nove opreme.

Božović je dodao da paralelno sa investiranjima države u opremu, Zdravstveni centar ulaže u kadar.

–  Odgovorno tvrdim da nikada nije bio veći broj specijalizanata u Opštoj bolnici Užice u poslednje dve, tri godine. Sada ih je preko 30. Imamo sedam doktora na specijalizaciji iz oblasti radiologije, a ukupan broj radiologa specijalista je 11, naveo je Božović.

I skener i angio-sala za Zdravstveni centar Užice(AUDIO)

Podsetimo, direktor Zdravstvenog centra Užice je krajem oktobra prošle godine naveo da je Ministarstvo zdravlja prethodne dve godine investiralo oko 2,5 miliona evra prvenstveno u Opštu bolnicu Užice.

Božović je tada naveo da je Ministarstvo zdravlja odobrilo sredstva za novu angio-salu, vrednosti od 67,8 miliona dinara i za digitalne rendgen aparate za Opštu bolnicu Užice i užički Dom zdravlja, vrednosti po 14,5 miliona.

U Zlatiborskom okrugu tri zdravstvena centra

Kao veliko rasterećenje za Zdravstveni centar Užice komentariše Božović formiranje zdravstvenih centara u Priboju i Prijepolju, nastalih spajanjem lokalnih domova zdravlja i bolnica koje su bile u nadležnosti Zdravstvenog centra Užice.

–  Ipak, oni će i dalje morati biti prvo naslonjeni na Opštu bolnicu Užice i ZC Užice, dodao je Božović.

Podsetimo, Zdravstveni centar Priboj je osnovan Odlukom Vlade Srbije od 11.februara 2021. godine, a na osnovu Uredbe o planu mreže zdravstvenih ustanova u Srbiji.

Zdravstveni centri u Priboju i Prijepolju su pod ingerencijom Vlade Srbije koja bira organe upravljanja.

Epidemiološka situacija bolja, od sledeće nedelje i povratak službi u normalu

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
clear sky
13.9 ° C
13.9 °
12.4 °
54 %
2.1kmh
0 %
Pon
16 °
Uto
19 °
Sre
23 °
Čet
25 °
Pet
20 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime