- REKLAMA -
8.9 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Čajetina Helvetas Srbija i Građanske inicijative: Novi projekti za aktivno građansko društvo

Helvetas Srbija i Građanske inicijative: Novi projekti za aktivno građansko društvo

Podrška partnerskim inicijativama organizacija građanskog društva i lokalnih samouprava predstavlja važan segment ukupne švajcarske podrške jačanju civilnog društva u Republici Srbiji, istakli iz ACT(projekta Zajedno za aktivno građansko društvo)

- REKLAMA -

#medijskoskloništeužice

Svečanošću održanom u beogradskom Aero klubu je obeležen početak sprovođenja 12 projekata partnerskih inicijativa koje finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) posredstvom projekta Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT.

Projekte će sprovoditi u Užicu, Prijepolju, Ivanjici, Novom Pazaru, Kragujevcu, Kraljevu, Aleksincu, Ćićevcu, Sremskoj Mitrovici, Adi, beogradskoj opštini Stari Grad i niškoj opštini Palilula, dok su u Čajetini, Novoj Varoši, Boru i Knjaževcu projekti odavno u fazi implementacije.

Program koji podržava Švajcarska agencija za razvoj i saradnju SDC-a sprovodi konzorcijum kojeg čine švajcarska organizacija Helvetas Swiss Intercoopertaion i udruženje Građanske inicijative iz Beograda.

Učesnicima skupa su se obratili Ričard Koli, direktor Švajcarske kancelarije za saradnju, Jens Engeli, međunarodni tim lider ACT-a i regionalni direktor Helvetasa i Maja Stojanović, izvršna direktorka Građanskih inicjativa. (Foto Miroslav Petrović)

Odobreni projekti predstavljaju zajedničke inicijative lokalnih udruženja građana i jedinica lokalne samouprave.

–  Cilj projekata je da se kroz zajedničke inicijative građanskih udruženja i lokalnih samouprava stvore novi mehanizmi za veće učešće građana u procesu donošenja odluka, pružanju usluga građanima na lokalu i za povećanje monitoringa rada lokalnih organa vlasti, naveli su predstavnici projekta Zajedno za aktivno građansko društvo.

Podsetimo, prva faza ACT-a traje četiri godine, od oktobra 2019. godine kada je projekat pokrenut, do oktobra 2023. godine.

Obraćajući se predstavnicima udruženja i lokalnih samouprava, međunarodni tim lider ACT-a i regionalni direktor Helvetasa Jens Engeli je naglasio je da je aktivno učešće građana u procesu donošenja odluka na svim nivoima vlasti jedan od temeljaca demokratskog i inkluzivnog društva.

Foto Miroslav Petrović

Prema rečima Engelija, to zahteva otvoren javni sektor voljan da sarađuje sa građanima i građanskim inicijativama, istovremeno pretpostavljajući građane i građanske inicijative koji odgovaraju na zahteve i potrebe, preuzimajući svoju odgovornost. Zbog toga, kako je ukazao Engeli, ACT vidi partnerske inicijative kao jedno od najvažnijih polja intervencije za podršku SDC -a civilnom društvu Srbije.

Sa ovih 12 projekata, ACT je podržao ukupno 86 projekata organizacija građanskog društva širom Srbije.

#medijskoskloništeužice

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
fog
8.9 ° C
9.4 °
8.9 °
100 %
3.6kmh
90 %
Sre
9 °
Čet
16 °
Pet
25 °
Sub
26 °
Ned
29 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime