- REKLAMA -
10 C
Užice
Početna Srbija i region Ekonomija Novi paket pomoći privredi i građanima

Novi paket pomoći privredi i građanima

- REKLAMA -

Vlada Republike Srbije je nedavno usvojila treći paket ekonomskih mera pomoći privredi i građanima, vredan 249 milijardi dinara.

Ekonomske mere su usvojili u cilju ublažavanja ekonomskih posledica prouzrokovanih epidemijom kovid-19, izazvane virusom SARS-CoV-2.

http://www.pravno-informacioni-sistem.rs/SlGlasnikPortal/eli/rep/sgrs/vlada/uredba/2021/11/1/reg

Ministar finansija Siniša Mali je objasnio da su trećim paketom mera, za razliku od prva dva, uključena i velika preduzeća koja takođe trpe posledice pandemije.

To je, kako je precizirao Mali, dodatnih 300.000 zaposlenih u velikim preduzećima, što uz 1.050.000 preduzetnika i zaposlenih u mikro, malim i srednjim preduzećima, znači da pomoć može da koristi ukupno 1,4 miliona zaposlenih u privatnom sektoru.

Direktnu podršku države u visini od jednog i po minimalca dobiće ukupno 1.505.093 preduzetnika i zaposlenih u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima u našoj zemlji, a paket uključuje i novčanu pomoć građanima.

Mera koja se tiče isplate minimalca stupa na snagu od 1. marta, prva isplata biće u aprilu, druga u maju i treća u junu.

Mali: Prijave za državnu pomoć od po 30 evra u drugoj polovini aprila

Pored jednog i po minimalca, podršku u visini od još jednog punog minimalca dobiće ugostitelji, turstičke agencije, licencirani turistički vodiči i pratioci, hoteli, odmarališta i rentakar agencije.

Gradski hoteli dobiće još jednu vrstu direktne podrške države u visini od 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici. Tu vrstu pomoći gradski hoteli su imali i krajem prošle godine.

Direktnu podršku dobiće i sektor prevoznika putnika i drumskog saobraćaja i autobuskih stanica, a koja podrazumeva 600 evra po autobusu u periodu od šest meseci.

Jednokratnu pomoć od 50 evra dobiće 1,7 miliona penzionera, dok će penzioneri dobiti još 60 evra, kao i ostali punoletni građani.

Mali: Stižu prve uvećane penzije i to za 5,9 odsto

Ukupno će pomoć od 60 evra dobiti 6.118.911 punoletnih građana, a ta mera će se sprovesti kroz dve uplate, u maju i novembru.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je tokom usvajanja i predstavljanja mera istakla da su dva prethodna paketa pomoći bila uspešna i dobro osmišljena, ali i da je naša privreda bila “žilava”, naglasivši da su i strani investitori nastavili da ulažu i da zapošljavaju, ali i da proizvode i izvoze.

Foto izvor Vlada RS

Treći paket mera podrške treba da nastavi u tom pravcu, odnosno ponovo država daje podršku ne samo privredi, već i punoletnim građanima, a posebno penzionerima, precizirala je ona.

Ministar finansija Siniša Mali preneo je da je Vlada na sednici 11. februara usvojila sve akte koji se odnose na treći paket pomoći privredi i građanima, navodeći da su sva tri paketa ukupno vredna 953 milijarde dinara, odnosno približno osam milijardi evra.

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
clear sky
10 ° C
10 °
10 °
57 %
2.1kmh
0 %
Pet
18 °
Sub
12 °
Ned
6 °
Pon
8 °
Uto
8 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Najčitanije

Slične vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime