- REKLAMA -
13.4 C
Užice
Početna Istražujemo Pitali smo Novi obrazovni profili i u srednjim školama Zlatiborskog okruga

Novi obrazovni profili i u srednjim školama Zlatiborskog okruga

- REKLAMA -

Osmaci do 31. maja u školi, testiranje u sklopu završnog ispita od 18 do 20. juna

Oko deset novih obrazovnih profila biće na raspolaganju učenicima koji ove školske godine završe osmi razred osnovnih škola u Zlatiborskom okrugu.

Kako saznajemo od Školske uprave Užice, turističko- hotelijerski tehničar je novi obrazovni profil koji se uvodi u školi u Čajetini, u tehničkom školama u Bajinoj Bašti i u Požegi. Obrazovni profil komercijalista biće na raspolaganju učenicima Ugostiteljsko- turističke škole u Čajetini i TŠ Požega. Ta požeška škola nudi od naredne školske godine i obrazovni profil tehničar za kompjutersko upravljanje, CNC, mašina. Za trgovca će moći da se uči u školi u Kosjeriću, za kuvara i konobara u TŠ Nova Varoš. Požeška poljoprivredna škola Ljubo Mićić uvodi profile operater u prehrambenoj industriji, prerađivač mleka, cvećar- vrtlar. Računarska odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za račuanrstvo i informatiku bi trebalo da budu otvorena u Užičkoj i Prijepoljskoj gimnaziji.

Od septembra novi obrazovni profili po dualnom modelu

Od naredne školske godine u srednjim stručnim školama u Srbiji biće uvedeno 11 novih obrazovnih profila po dualnom modelu obrazovanja.
– U dualnom modelu obrazovanja ima 3 507 mesta u oko 120 odeljenja, navode iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Prema najavama, dualni model obrazovanja biće primenjen u 84 škole u 59 gradova i opština u Srbiji.
Konkursom za 2018/2019 je za Zlatiborski upravni okrug je planiran upis 106 odeljenja. Ima 3116 slobodnih mesta, što je više nego prošle školske godine kada je na području Školske uprave Užice odobren upis 101 odeljenja za oko 2 970 učenika.

Trenutno blizu 2 980 učenika osnovnih škola, sa učenicima iz Republike Srpske, pohađa osmi razred u osnovnim školama na području koje pokriva Školska uprava Užice, u Zlatiborskom okrugu. Od postignutog uspeha u školi zavisi koliko će ih završiti osmi razred.

Najviše je osmaka u Užicu, 760, oko 70 više nego prošle školske godine. U Prijepolju pohađa osmi razred 390 učenika, deset manje ih je u Sjenici. Oko 280 osmaka ide u požeške i u bajinobaštanske osnovne škole. Blizu 260 učenika je u Priboju. Osmi razred bi ove godine trebalo da završi blizu 185 učenika škola u Arilju, 145 u Čajetini, oko 140 u Novoj Varoši, Kosjeriću blizu 130.
Učenici osmih razreda osnovnih škola sa pozitivnim uspehom, prema školskom kalendaru, u školu idu do 31. maja.

Prijemni ispiti u Umetničkoj i Muzičkoj školi se polažu od 1. do 3. juna. Prijemni ispit za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku, zainteresovani osmaci polagaće 3. juna.

Osmaci će polagati 18. juna test iz srpskog jezika, u sklopu završnog ispita. Dan kasnije ih očekuje testiranje iz matematike, dok će kombinovani test rešavati 20. juna.

Podsetimo, na području Školske uprave Užice su 44 osnovne, 21 srednja i tri specijalizovane škole, dve muzičke u Užicu i Prijepolju i specijalna škola za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju u Užicu. Zlatiborski okrug ukupno ima 52 osnovne, 23 srednje i tri specijalizovane škole.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
13.4 ° C
13.4 °
13.4 °
71 %
1.9kmh
64 %
Sre
24 °
Čet
23 °
Pet
22 °
Sub
22 °
Ned
26 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime