- REKLAMA -
24.2 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Zlatibor/Čajetina Nove sadnice belog bora u Parku prirode Zlatibor

Nove sadnice belog bora u Parku prirode Zlatibor

- REKLAMA -

Prostor oko Ribničkog jezera je bogatiji za još nekoliko desetina sadnica belog bora nakon akcije pošumljavanja Parka prirode Zlatibor, a koju je podržalo JP Gold gondola Zlatibor povodom Međunarodnog dana reka 14. marta. Imajući u vidu da značajan deo trase prelazi preko Parka prirode, zlatiborska gondola svake godine podržava i organizuje ekološke
akcije kako bi, pre svega, doprinela unapređenju životne sredine, ali i lepšem izgledu međustanice na kojoj putnici često prave pauzu.

Foto: Gold gondola

Kako su naveli iz Gold gondole Ribničko jezero je planinski i turistički biser Zlatibora o čemu najbolje govore utisci posetilaca koji su fascinirani pogledom kada prelaze preko ovog dela trase.

Gold gondola se trudi da, kao društevno odgovorno preduzeće, neguje, održava i ulepšava prostor na međustanici, ali i samu obalu oko jezera. Zaposleni u Gold gondoli su, zajedno sa saradnicima iz Parka prirode Zlatibor, sa zadovoljstvom učestvovali u akciji sadnje stabala belog bora i poslali poruku javnosti da svako od nas može doprineti zaštiti prirode i kreiranju lepšeg ambijenta za život. Svake godine dodatna stabla doprinose većoj pošumljenosti ne samo Zlatibora, već i cele Srbije. Zlatibor je često izbor turista koji su ljubitelji prirode, a Gold gondola kao turistička atrakcija promoviše moderni koncept boravka na otvorenom uz raznovrsne zabavne i sportske aktivnosti što zahteva negovanje ekoloških principa i podizanje svesti kako lokalnog stanovništva, tako i turista, poručili su iz Gold gondole.

Foto: Gold gondola

Beli bor (lat. Pinus sylvestris) je četinarsko drvo iz porodice Pinaceae visine do 40 metara koje dostiže starost i do 200 godina. U Srbiji raste u planinskim oblastima, naročito na hladnijim površinama severne i zapadne Srbije iznad 900 metara, na planinama Zlatibor, Maljen, Povlen, Tara, Mokra gora, Murtenica i Prokletije, dok je na Šar-planini redak. Stara kora je sivo-braon boje dok je mlada žuto-braon do crvenkasto-oker. Nastanjuje različite tipove podloga, a kod nas je naročito čest na serpentinama, gde obrazuje čiste ili mešovite šume sa crnim borom baš kao na Zlatiboru. Ova mešovita zajednica jedinstvena je u Evropi i nalazi se samo na serpentinima zapadne Srbije i istočne i centralne Bosne.

Foto: Gold gondola

Međunarodni dan reka obeležava se širom sveta sa ciljem podizanja svesti o značaju reka za ljude i životnu sredinu. Reke su izuzetno važne za održavanje ravnoteže u prirodi i ljudskom životu, jer pružaju izvor pijaće vode, podršku biljnom i životinjskom svetu.

Foto: Gold gondola

Svesni činjenice da prirodu pozajmljujemo od budućih generacija ovakve akcije su već postale tradicija u poslovanju Gold gondole, pa u narednom periodu planiramo uklanjanje otpada sa trase i sadnju ukrasnog bilja.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
24.2 ° C
24.2 °
24.2 °
67 %
0.7kmh
57 %
Pon
29 °
Uto
30 °
Sre
24 °
Čet
26 °
Pet
26 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime