- REKLAMA -
8 C
Užice
Početna Svet Nova pravila za zaštitu autorskih i medijskih sadržaja u EU

Nova pravila za zaštitu autorskih i medijskih sadržaja u EU

- REKLAMA -

Usvajanjem ovog zakona, platforme poput Fejsbuk i Gugl moraće da kupuju licence od medijskih kompanija pre nego što naprave link za njihove price, a sve objavljeno na internetu u EU moraće da prođe proveru kršenja autorskih prava

Odbor za pravne poslove Evropskog parlameta podržao je Direktivu o autorskim pravima koja se odnosi na zakon o autorskim pravima.

Usvajanjem ovog zakona, platforme poput Fejsbuk i Gugl moraće da kupuju licence od medijskih kompanija pre nego što naprave link za njihove price, a sve objavljeno na internetu u EU moraće da prođe proveru kršenja autorskih prava.

Direktivu o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu predložila je Evropska komisija 2016. godine.

Autor izveštaja Aksel Vos kaže da odobrenje nove Direktive o autorskim pravima predstavlja korak napred u prilagođavanju važećih pravila o autorskim pravima Evropske unije na novu realnost i poslovne modele 21. veka.

Direktiva uvodi pravila koja se odnose na prava izdavača, razmatra problem razlike u vrednostima koji se odnosi na činjenicu da Internet platforme ne nose nikakvu pravnu odgovornost kada je reč o sadržajima zaštićenim autorskim pravima koji su korisnici okačili na njihovu veb lokaciju.

Vos je naveo da će platforme univerziteta, naučne baze podataka i online enciklopedije koje se ne bave sadržajem koji podleže zaštiti autorskih prava kao svojom osnovnom svrhom, biti oslobođene novih pravila i da se reforma autorskih prava odnosi i na medijske izdavače, čiji sadržaj se koristi od agregatora vesti da bi se ostvario profit.

– Podržavamo opciju da medijski izdavači treba da dobiju svoj deo od korišćenje njihovog sadržaja na internetu, pošto većina prihoda u ovom trenutku ide agregatorima vesti. Ono što je u pitanju je opstanak novinarstva i zaštita kvaliteta novinarskog rada, zaključio je Vos.

On je dodao da je u 2013. godini oko 15.000 novinara izgubilo posao, jer izdavačkim medijima nije billo nadoknađeno korišćenje njihovog proizvoda na internetu.

U Evropskom parlamentu navode da će nova Direktiva osigurati fer nadoknadu autorima i izvođačima za njihov rad. Novim pravilima osiguraće se nadoknade za direktno i indirektno korišćenje autorskih dela, a sindikati i druge organizacije koje zastupaju autore će imati mehanizam za rešavanje sporova u ovoj oblasti, navode u Evropskom parlamentu.

Pošto je prošla Odbor za parvne poslove Direktiva o autorskim pravma naći će se na glasanju pred Evropskim parlamentom tokom 2019. godine.

https://www.dnevnik.rs/svet/nova-pravila-za-zastitu-autorskih-i-medijskih-sadrzaja-u-eu-20-06-2018

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
clear sky
8 ° C
8 °
8 °
61 %
4.1kmh
0 %
Sub
6 °
Ned
8 °
Pon
4 °
Uto
2 °
Sre
0 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Najčitanije

Slične vesti

- REKLAMA -

102 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime