- REKLAMA -
12.4 C
Užice
Početna Srbija i region Društvo Nezadovoljni radnici nekadašnjeg giganta iz centra Čačka

Nezadovoljni radnici nekadašnjeg giganta iz centra Čačka

- REKLAMA -

Radnici nekadašnjeg čačanskog giganta „Fabrike reznog alata” okupili su se juče ispred zgrade Privrednog suda u Čačku kako bi iskazali nezadovoljstvo postignutom cenom na trećem javnom nadmetanju, održanom 5. septembra, po kojoj je ponudjena pokretna i nepokratna imovina ove fabrike.

– Iako su se na licitaciju prijavila četiri pravna lica, oni se nisu nadmetali. Smatramo da je postignut neki dzentlmenski dogovor kako se ne bi postigla neka kvlaitetnija i bolja cena. Mi smo se danas okupili i da apelujemo na Odbor poverilaca da ne da saglasnost za postignutu cenu jer je Odbor poverilaca na prethodnom javnom nadmetanju odbacio cenu od 560 miliona, pa ne bi bilo logično i ne bi postojalo obrazloženje da se prihvati ponuda koja je 10 puta manja, rekao je za RINU Dušan Đelić, predsednik Skupštine poverilaca i bivši predsednik Industrijskog sindikata.

Đelić je istakao da je cilj okupljanja i da se podseti Odbor poverilaca na imovinu koju ova fabrika u stečaju poseduje, a tu spada 30.000 kvadratnih metara radnog prostora koji je smešten na zemljište površine 3,5 hektara u strogom centru grada, zatim tri magacina koja su po njegovim rečima puna gotovih proizvoda ali i 528 mašina u ispravnom stanju.

On je naveo da se u Odboru poverilaca nalazi pet članova: po jedan predstavnik „Dunav osiguranja” i kompanije „Sloboda”, zatim dva državna predstavnika iz Fonda za razvoj i Poreske uprave i jedan predstavnik radnika.

Naš poverenik koji zastupa radnike se već jednim dopisom obratio i ukazao da bi bilo štetno da se sva ova imovina proda za svega 58,8 miliona dinara, što je oko 500.000 evra ili prevedeno, to je dva dobra stana u Beogradu na Vračaru”, istakao je Đelić.

Ukoliko se i ova ponuda odbaci, odnosno ako Odbor poverilaca ne prihvati 58,8 miliona dinara sledeće nadmetanje za FRA obaviće se putem „zatvorenih koverti”, a danas okupljeni radnici su istakli da tada očekuju bolju ponudu od trenutne kako bi se i oni ali i ostali poverioci mogli namiriti.

Jedan deo radnika FRA naplatio je svoja potraživanja ali ima onih koji do sada nisu dobili ništa.

– Oko 450 radnika Fabrike reznog alata prijavilo je svoja potraživanja Fondu solidarnost i jedan deo njih je naplatio svoja potraživanja. Ostalo je oko 170 radnika koji nisu u prvom isplatnom redu i nisu isplaćeni, a ni sa ovom prodajom njihova dugovanja ne mogu da se izmire. Oko 1.600 radnika ima izvršne sudske presude iz 2004. godine, a njima još uvek nisu isplaćeni doprinosi i to stvara problem, jer oko 60 radnika je već steklo uslov za penziju, a oni to nemogu da ostvare jer 20 meseci od otvaranja stečaja nisu odrađene sve potrebne radnje kako bi ti radnici ostvarili svoje pravo i počeli da primaju penziju koja je i onako mala i bedna, zaključio je Đelić.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
12.4 ° C
12.4 °
12.4 °
73 %
1.5kmh
0 %
Ned
26 °
Pon
27 °
Uto
24 °
Sre
4 °
Čet
4 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime