- REKLAMA -
21.3 C
Užice
Početna Srbija i region Društvo Nemački jezik zaživeo u školama u gradu, nagrađeni najtalentovaniji

Nemački jezik zaživeo u školama u gradu, nagrađeni najtalentovaniji

- REKLAMA -

Jovana Timotijević, Milica Gavrilović, Teodora Sever i Jovan Gogić, doskorašnji osmaci Prve osnovne škole kralja Petra II, dobili su nemačko – srpske rečnike i novčanu nagradu od Kola srpskih sestara Užice i donatora Stanka Stankovića Ćirkovića zbog uspeha u izučavanju nemačkog jezika po DSD programu.

Milica Gavrilović je kao vukovac završila osnovnu školu koju će, kako je navela, pamtiti kao lepši deo života. 

  • Svaki jezik je lep na svoj način, ali mi je nemački privukao pažnju. Uvek je lepo znati nešto drugačije. Časovi nemačkog jezika nisu teški i, ko voli takve jezike, može da se uklopi. Znači mi DSD diploma, jer, kao i svaka diploma, predstavlja manji uspeh u životu. Sve ima svoj značaj, prokomentarisala je za Radio Lunu Milica Gavrilović. Obrazovanje planira da nastavi u Medicinskoj školi, potom i na Medicinskom fakultetu. Na pitanje o potencijalnom povratku u Užice nakon studiranja odgovorila je da bi volela da se vrati, ali nije sigurna da će to biti za stalno. 

Život u inostranstvu nakon studija i matematičkog smera u Užičkoj gimnaziji – želja je malog maturanta Jovana Gogića, dobitnika Vukove diplome i nagrade Kola srpskih sestara.

  • Oduvek sam voleo jezike, pa sam zavoleo i nemački i nisam imao poteškoća tokom učenja svih ovih godina. Itekako mi znači i ovaj poklon, prokomentarisao je.

Planiram da proširim znanje iz nemačkog jezika, istakla je Teodora Sever koja je osnovnu školu završila sa svim peticama.

  • Smatram da što više jezika znamo, toliko ličnosti imamo, i generalno verujem da su jezici jako bitni za razvijanje. Nemački je jezik budućnosti, među najsavremenijim je jezicima i potreban je za koji god posao da se opredelite. Ako se odlučite da živite i radite u inostranstvu, definitivno će vam nemački jezik, pored engleskog, biti najpotrebniji, napomenula je Teodora. Ne isključuje mogućnost odlaska u inostranstvo nakon školovanja. U planu su joj matematički smer u Užičkoj gimnaziji, potom arhitektura ili Elektrotehnički fakultet.

U Prvoj osnovnoj školi kralja Petra II, sva odeljenja od petog do osmog razreda pohađaju nastavu nemačkog jezika.

I u Užičkoj gimnaziji je moguće učiti nemački jezik po DSD programu. Taj program omogućava učenicima da steknu međunarodno priznatu diplomu, podsetila je maturantkinja Užičke gimnazije Anđelina Vučetić, dobitnica Vukove diplome, nagrade fonda Profesor Milan S. Popović za jedan od najboljih maturskih radova i nagrade od Kola srpskih sestara Užice i Stanka Stankovića Ćirkovića za uspeh na ispitu DSD.

  • Učila sam nemački jezik u Prvoj osnovnoj školi kralja Petra II i nisam želela da prekidam taj kontinuitet, pojasnila je Anđelina koja je u školi polagala usmeni i pismeni ispit za DSD diplomu nakon truda i kući i uz pomoć profesora.
  • Bilo je naporno, dobila sam priliku i iskoristila je. Jako mi je drago jer sam imala priliku da razgovaram sa ispitivačem, jako elokventnom, pristojnom, finom damom, koja nam je pomogla oko svega. Rezultate još ne znam, ali su rezultati usmenog dela više nego zadovoljavajući, predočila je Anđelina, doskorašnja učenica matematičkog smera u Užičkoj gimnaziji. Kako nam je navela, planira da upiše Pravni fakultet u Beogradu, ali i da ostane u Srbiji da živi.

  • Možda upišem master studije u inostranstvu, ali verujem da ću se vratiti svojoj zemlji, možda i gradu. Imam rodbinu u Nemačkoj i jako će mi značiti da sa njima vežbam nemački. Nadarena sam za jezike, volim ih i nastaviću da ih učim, posebno engleski i nemački, jer ne želim da dosadašnja znanja bacim u vodu, kazala je Anđelina.

Nemački je zaživeo u našim školama u gradu, istakla je za Radio Lunu Slobodanka Mira Stanković Ćirković, predsednica Kola srpskih sestara Užice, podsetivši da je njen sin Stanko 2012. godine, a posredstvom Ministarstva inostranih polsova, pomogao da učenici Prve osnovne škole kralja Petra II, među prvima u Srbiji, uče nemački jezik po DSD programu.

  • Nastavnici su dobijali besplatnu obuku u Nemačkoj, a deca učila. Tako je bilo do pandemije korona virusa. U Prvoj osnovnoj školi kralja Petra II na početku su bila samo dva odeljenja nemačkog, a sada ih je šest. Učenje nemačkog se može nastaviti i u srednjoj školi. Da mlade generacije izađu sa znanjem još jednog jezika vredi više nego da je neka materijalna stvar učinjena gradu. To otvara put mladima u celi svet, naglasila je Mira Stanković Ćirković ukazavši da je nastava nemačkog jezika moguća i u OŠ Slobodan Sekulić i u Užičkoj gimnaziji.

Podsetivši da je u fokusu delovanja Kola srpskih sestara Užice, osim humanitarnog, i kulturno – prosvetiteljski rad, predsednica užičkog KSS je napomenula da je dodela novčanih nagrada i rečnika talentovanim učenicima dugogodišnja tradicija.

  • Dobru decu treba stimulisati, pa nagrade služe kao podstrek. Kad se takve stvari čine, mora biti uspeha, istakla je.

Stanko Stanković Ćirković, inicijator uvođenja nastave nemačkog jezika po DSD programu u užičke škole, i Kolo srpskih sestara Užice su nagradili uspešne na predlog profesora nemačkog jezika.

Nagradili su četiri učenika Prve osnovne škole kralja Petra II rečnicima i sa po 50 evra, koliko su darivali i tri učenika OŠ Slobodan Sekulić, dok je nagrada za učenicu Užičke gimnazije, uz rečnik, iznosila stotinu evra.

U OŠ Slobodan Sekulić je oko 80 osmaka iz tri razreda učilo nemački jezik tokom osnovnog obrazovanja. Za znanja iz nemačkog jezika su nagrađeni učenici Anđela Marković, Aleksandra Tucović i Nikola Đurović.

Foto izvor OŠ Slobodan Sekulić

Foto izvor OŠ Slobodan Sekulić

Foto izvor OŠ Slobodan Sekulić

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
21.3 ° C
21.3 °
21.3 °
78 %
1.3kmh
60 %
Sre
26 °
Čet
26 °
Pet
28 °
Sub
30 °
Ned
35 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime