- REKLAMA -
-2.1 C
Užice
Početna Svet Nemačke klinike imaju odlična iskustva sa medicinarima iz Srbije

Nemačke klinike imaju odlična iskustva sa medicinarima iz Srbije

Klinika "Helios" u Vupertalu ima odlična iskustva sa medicinskim radnicima iz Srbije, pa se to moglo pročitati i u stručnom časopisu koji pokriva 150 klinika i institucija u oblasti zdravstva.

- REKLAMA -

“Univerzitetska bolnica Helios u Vupertalu zapošljava kvalifikovane medicinske sestre i tehničare iz Srbije od 2018. godine. Pored svog rada, intenzivno su učili nemački jezik i dovršavali postupak priznavanja diploma sa zahtevima lokalnih vlasti koji podrazumeva – test ekvivalencije sa nemačkom diplomom i test jezika kod medicinskog nadzornog organa. Prvih osam su sada proslavili završetak svih testova i dobili su i zahvalnice uprave bolnice”, piše Medecon Ruhr, list za medicinare Rurske oblasti u Severnoj Rajni Vestfaliji.

Budući da se u Srbiji školuje više medicinskih sestara i tehničara nego što je potrebno na tržištu rada, kompanija “Helios” odlučila je pre više godina da zbog sličnih standarda Srbije i Nemačke u toj oblasti – nove radnike regrutuje u Srbiji, piše list.

Pre preseljenja u svoju novu domovinu, svi regrutovani dobijaju intenzivnu podršku u administrativnim poslovima. Judit Štencel je za to odgovorna u Vupertalu.

“Pomažemo u potrazi za smeštajem, mnogim važnim birokratskim pitanjima i prilagođavanju u Vupertalu”, kaže Štencel.

Put od Srbije do Nemačke je dobro pripremljen, piše ovaj list.

“Počeli smo da pohađamo kurseve nemačkog pre nego što smo se preselili, kaže Darko Stevanović (28) koji ima osam godina radnog iskustva.

Marjan Petković ističe da je početak bio zaista naporan, ali i lep jer su imali veliku pomoć.

“Traženje stana, bavljenje nadležnim organima i molbama – srećom nismo to morali sami! To nam je dalo vremena za istraživanje grada i okoline, seća se Petković.

Uprkos tim lepim iskustvima, nije lako napustiti domovinu. “Muža nisam videla mesecima, kaže Ana Marić (26).

Caca Mihajlović (41) donela je sa sobom 20 godina radnog iskustva u Srbiji i vidi velike razlike u radu na nezi.

“Mi medicinske sestre u Srbiji moramo da uradimo mnogo više zadataka – uključujući i lekarske, poput propisivanja lekova, a zatim ih sami donosimo iz apoteke. Ali mi radimo i puno stvari koje ovde rade pomoćnici negovatelja, na primer, odvođenje pacijenata na preglede i slično. Šta ovde smatram posebno sjajnim? Toliko je modernih uređaja, imamo sve što nam treba da pomognemo pacijentima”, navodi Medecon Ruhr, glasnik preko 150 kompanija i institucija iz kliničke industrije, zdravstva i istraživanja.

 

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
light snow
-2.1 ° C
-2 °
-2.2 °
100 %
6.2kmh
90 %
Sre
5 °
Čet
8 °
Pet
11 °
Sub
4 °
Ned
7 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime