- REKLAMA -
-2.1 C
Užice
Početna Srbija i region Trendovi Nemačka zabranila plastične kese

Nemačka zabranila plastične kese

- REKLAMA -

Nemački parlament, Bundestag, izglasao je zakon o zabrani plastičnih kesa u maloprodaji od 2022, s tim što će i dalje biti dozvoljene tanke plastične kese za pakovanje voća i povrća.

Zabrana se odnosi na plastične kese debljine između 15 i 50 mikrometra, pri čemu se radi o standardnim kesama koje se koriste u maloprodaji, prenosi agencija Hina.

Od zabrane su izuzete plastične kese za pakovanje voća i povrća, kao i one od debljeg materijala, namenjene višekratnoj upotrebi.

„Plastična kesa je sinonim bespotrebnog trošenja resursa“, rekla je ministarka zaštite životne okoline Svenja Žulce (Socijaldemokratska stranka Nemačke SPD).

Ona je kazala da su platnene torbe, korpe i plastične kutije za višekratnu upotrebu „dobra alternativa“ plastičnim kesama.

Organizacija za zaštitu okoline WWF pozdravila je zabranu plastičnih kesa u Nemačkoj, ali je istovremeno saopštila da ova zabrana ima „samo simboličnu težinu“.

„Manje od jedan odsto potrošnje plastike u Nemačkoj otpada na plastične kese“, navodi se u saopštenju WWF-a.

I stranka Zeleni je u parlamentu podržala zakon, ali smatra da time trend upotrebe jednokratnog pakovanja nije zaustavljen.

Opozicione stranke Alternativa za Nemačku i Liberalno-demokratska stranka glasale su protiv zakona jer smatraju da se radi o nepravednoj meri za nemačku maloprodaju, bez vidljivog učinka po okolinu, tumačeći da se to odnosi samo na nemačke trgovine, dok ostale zemlje EU nisu pogođene tim zakonskim merama.

Zastupnik AfD-a Andreas Blek je ukazao na to da je dogovor maloprodaje i savezne vlade o smanjenju upotrebe plastičnih kesa, postignut pre dve godine, doneo rezultate i smanjio upotrebu kesa za dve trećine.

„Zakon o zabrani plastičnih kesa je zato najbesmislenija ekološka zabrana ovog izbornog razdoblja“, rekao je Blek.

U poslednje dve godine velika većina lanaca samoposluga u potpunosti je izbacila plastične kese iz upotrebe.

 

Izvor/Autor Beta/Danas

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
snow
-2.1 ° C
-2 °
-2.2 °
100 %
6.2kmh
90 %
Sre
5 °
Čet
8 °
Pet
11 °
Sub
4 °
Ned
5 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime