- REKLAMA -
11 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Nedeljković o grobnicama: Sankcije u slučaju utvrđivanja propusta

Nedeljković o grobnicama: Sankcije u slučaju utvrđivanja propusta

Poslovanje JKP Bioktoš i razrešenje direktora među temama 17. sednice užičke skupštine

- REKLAMA -

Ukazavši da je bilo pritužbi i nezadovoljstva građana stanjem pojedinih grobnica, odbornik Srpske stranke Zavetnici Vladan Virijević je zatražio tokom 17. sednice Skupštine grada Užica pojašnjenje zbog čega je JKP Bioktoš poverio uređenje grobnica na Sarića Osoju privatnoj firmi, o čemu je pisala NovaS.

Foto izvor Fejsbuk/Udruženje Građana Sloga Užice

Naglasivši da gradsko rukovodstvo osuđuje loše stanje pojedinih grobnica, što je uočeno topljenjem snega, član Gradskog veća Srđan Nedeljković je nazvao politikanstvom provlačenje u javnosti teme uređenja grobnica na Sarića Osoju.

–  Neodgovorni pojedinci i neke stranke na najgrublji način se igraju sa osećanjima naših sugrađana koji su izgubili bližnjeg koji je sahranjen na neka od tri groblja koje održava JKP Bioktoš, napomenuo je Nedeljković.

Prema njegovim navodima, do 2019. godine, pre pandemije korona virusa kovid-19, Užice je beležilo 360 sahrana u godini. Broj sahrana je porastao 2020. godine na 525, u 2021. godini na 604.

Nedeljković je objasnio da su do pojave korona virusa grobnice uređivali radnici JKP Bioktoš, ali da je pandemija desetkovala javna preduzeća u gradu zbog odsustva obolelih radnika.

– Zamislite situaciju da zbog bolovanja nisu imali izrađene grobnice za sahrane. Iz tog razloga su uzete privatne firme kao podizvođači tih radova, obrazložio je gradski većnik zadužen za javna preduzeća dodavši da je JKP Bioktoš poslao na analizu uzorke betona sa grobnica i da bi narednih dana trebalo da usledi izveštaj o razlozima njihovog stanja.

–  Ako se utvrdi da je bilo propusta, neko će snositi sankcije, naveo je Nedeljković poručivši da sugrađani koji su sahranili najbliže mogu da budu spokojni jer će grobnice biti sanirane i u dobrom stanju.

Odbornik Virijević nije dobio odgovor na pitanje o razlici cene izrade grobnice u slučaju da to radi privatna firma ili JKP Bioktoš.

–  Ne bismo da građani Užica plaćaju skuplju cenu jer je nešto dato privatnoj firmi kao izvođaču radova, rekao je on za skupštinskom govornicom.

Odbornik SDPS Dušan Spasojević, inače zaposlen u JKP Bioktoš, napomenuo je da u cenu grobnice ulaze troškovi krčenja i uređenja terena, izrada pristupnih staza, materijal i troška izrade grobnice od 20 000 dinara i dodao da Bioktoš na tome ne ostvaruje ekstra profit.

Foto screenshot Fejsbuk video Grad Užice

–  Radio sam kalkulaciju cene grobnice. Minimalna cena najprodavanije dvodelne grobnice je oko 78 000 dinara. Nova cena je oko 79 000. Uključujući sadašnji porast cena materijala, odgovorno tvrdim da cena po kojoj JKP Bioktoš prodaje sugrađanima grobnice je niža od kalkulativne cene, napomenuo je odbornik Spasojević.


O direktoru i budućem pomoćniku


Odbornik Zdrave Srbije Avram Ilić je zatražio da stave van snage odluku o uvođenju radnog mesta pomoćnika direktora JKP Bioktoš, ukazavši da je istog dana sa podnošenjem ostavke Olivera Ristanovića Gradskom veću upućen i njegov zahtev za izmenu pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova JKP Bioktoš kako bi bilo otvoreno to radno mesto sa koeficijentom vrednosti posla 5,2.

Foto screenshot You tube/17. sednica SO Užice

–  Znači, u Bioktošu imamo direktora preduzeća, izvršnog direktora za tehničke delatnosti, izvršnog direktora za zajedničke delatnosti i sada pomoćnika direktora. Sledeće je samo da im nađemo zamenike, prokomentarisao je Ilić dodavši da JKP Bioktoš nije u obavezi da Ristanoviću obezbedi drugo radno mesto nakon poverenog mandata i podnete ostavke.

Foto screenshot Fejsbuk video Grad Užice

Povlačenje te odluke je zatražio i odbornik Srpske stranke Zavetnici nazivajući je skandaloznom.

–  To bi bilo klasično udomljavanje stranačkih kadrova, a na uštrb građana Užica, napomenuo je Virijević koji smatra da je Ristanović smenjen zbog loših rezultata, propusta i političkom odlukom rukovodstva i dogovorom, što su čelnici negirali.

Podsetimo, odbornici Skupštine grada Užica su na 17. sednici usvojili odluke o razrešenju direktora JKP Bioktoš Olivera Ristanovića, zbog podnete ostavke iz ličnih razloga, i za vršioca dužnosti direktora, na najduže godinu dana, postavili specijalistu strukovnog inženjera građevinarstva Natašu Milović Stefanović. Razrešenjem Branka Bogićevića, za vd direktora JP Veliki park je imenovana diplomirana ekonomistkinja Vesna Petrić., odbojkašica(Foto screenshot You tube/17. sednica SO Užice)

Novi direktor ima pravo da bira svoje saradnike u skladu sa zakonom i propisima, ukazao je zamenik gradonačelnice Dragoljub Stojadinović.

Gradonačelnica Jelena Raković Radivojević je kazala da se rukovodstvo ne odriče razrešenih direktora JKP Bioktoš i JP Veliki park i ukazala da će ostati da rade u javnim preduzećima kako bi podržali nove direktorke u težnji da javna preduzeća funkcionišu kao servisi građana i sa višim kvalitetom usluga.

Novih 12 miliona i direktor JKP Bioktoš

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
11 ° C
11 °
11 °
63 %
1.7kmh
1 %
Pet
25 °
Sub
26 °
Ned
24 °
Pon
22 °
Uto
29 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime