- REKLAMA -
14.7 C
Užice
Početna Iz prve ruke Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Ne davimo Beograd: Više od 100 meštana Kosjerića protiv izgradnje kamenoloma u...

Ne davimo Beograd: Više od 100 meštana Kosjerića protiv izgradnje kamenoloma u tom mestu

- REKLAMA -

Pokret Ne davimo Beograd je preneo da se na današnjoj javnoj raspravi o projektu izgradnje kamenoloma u Kosjeriću okupilo više od 100 meštana koji su se suprotstavili nameri investitora i vlasti da im se kamenolom gradi, kako navode, praktično na kućnom pragu, prenosi agencija Beta.

Kako je saopšteno, na javnoj raspravi koju je organizovala Opština Kosjerić prikazana je prezentacija Studije o proceni uticaja na životnu, koju su prisutni ocenili kao amatersku i pokušaj manipulacije građana.

Poslanik Ne davimo Beograd Robert Kozma kazao je da su meštani Kosjerića koji se protive kamenolomu, izloženi napadima i čak prebijanju i pozvao policiju da nađe odgovorne.

Pokret Ne davimo Beograd, odnosno Zeleno-levi front kako ćemo se u budućnosti zvati, podržava građane Kosjerića u nameri da odbrane svoj dom od bahatih investitora i korumpirane naprednjačke vlasti, kazao je Kozma.

Jedan od meštana Kosjerića, Bogdan Obradović, kazao je da su svi okupljeni bili potpuno unisonog stava i hrabro su se suprotstavilu brojnim pokušajima jeftine manipulacije nadležnih, koji su očigledno imali nameru samo da formalno poštuju proceduru, prenosi Beta. Kako je dodao, u Studiji o uticaju na životnu sredinu nije utvrđena dinamika miniranja, niti su investitoru predviđeni bilo kakvi ograničavajući faktori buke i od eksplozija prilikom eksploatacije.

Pored toga, vređanje zdravog razuma predstavlja navedena konstatacija da je zanemarljiv rizik od eksplozije do koje dolazi prilikom uništavanja stena eksplozivom, istakao je Obradović.

Advokat vlasnika parcela na obodu budućeg kamenoloma, Sreten Đorđević, rekao je da se u Studiji o uticaju na životnu sredinu navodi netačan podatak da je eksploatacionom polju najbliža kuća na 170 metara, navodeći da je kuća jedne meštanke udaljena svega 50 metara. On je pitao da li su uopšte utvrđivani uticaji od posledica miniranja i vibracija, što je ostalo bez odgovora, navodi Beta.

Odbornica u SO Kosjerić i aktivistkinja GG Za čist Kosjerić, Milena Orubović Đukić, izjavila je da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture odobrilo radove firmi Gradina kamenolom još dok je rasprava u toku, iako im je potrebna i Studija o proceni uticaja na životnu sredinu na koju su upućene primedbe.

Kako prenosi Beta, navode Ne davimo Beograd, prethodna javna rasprava je prekinuta jer nisu bili obezbeđeni najosnovniji uslovi da se ona održi. Kako prenosi Beta atmosfera je i ovog puta bila na ivici nasilja, jer su organizatori pokušali preko privatnog obezbeđenja, angažovanog od strane investitora, da legitimišu učesnike i uzmu im matične brojeve na ulasku u salu, a veliki broj građana ostao je van sale čime im nije omogućeno osnovno pravo i načelo kada je reč o javnoj raspravi.

 

- Advertisement -
IZVORBeta
- REKLAMA -
Užice
moderate rain
14.7 ° C
14.7 °
14.7 °
96 %
2.1kmh
100 %
Ned
22 °
Pon
24 °
Uto
25 °
Sre
21 °
Čet
15 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime