- REKLAMA -
1.9 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Zlatibor/Čajetina Naučni skup o unapređenju proizvodnje u brdsko-planinskom području

Naučni skup o unapređenju proizvodnje u brdsko-planinskom području

- REKLAMA -

Naučni skup koji se odnosi na unapređenje proizvodnje u brdsko planinskom području na temu Kako oživeti i osnažiti brdsko-planinska područja naše zemlje održan je u kongresnoj sali Inovacionog biznis centra Zlatibor.

Organizator skupa je Akademija inženjerskih nauka Srbije (AINS) sa suorganizatorima Opštinom Čajetina, Zlatiborskim eko agrarom, Univerzitetom u Nišu i Poljoprivrednim fakultetom u Kruševcu.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, na početku obraćanja zahvalio se organizaciji ovakvog eminentnog skupa koji je za našu malu lokalnu samoupravu veoma bitan i važan.

Duži niz godina naša lokalna samouprava se trudi da poljoprivrednim proizvođačima našeg kraja pomogne u finansijskom, stručnom i infrastrukturnom smislu, sve vreme konsultujući struku i koristeći iskustva Evropskih zemalja iz oblasti poljoprivrede, posebno stočarstva. Mislim da su ovo pionirski koraci koji polako daju rezultate u poljoprivredi. Ni jedna mera ne može tako brzo da da rezultate. Mi smo se opredelili za taj teži put ali dugoročniji. Ovakvi skupovi imaju značaja i imaju uticaja, i u budućnosti će se to pokazati kao dobar put da Srbija krene boljim putem i da dođemo da efikasnijih rezultata, rekao je Stamatović.

Da se poljoprivreda i proizvodnja hrane u današnje vreme suočava sa brojnim izazovima istakao je Dragan Terzić, profesor poljoprivrednog fakulteta u Kruševcu.

-Imajući u vidu sve okolnosti u kojima se nalazimo i klimatske promene na koje bi trebalo da se adaptiramo, trebalo bi da radimo i na povećanju proizvodnje uz utrošak manje resursa. Naše brdsko planinsko područje raspolaže sa značajnim kapacitetima i značajnim resursima koji nisu dovoljno iskorišćeni i u tom smislu smatramo da ti potencijali treba da budu bolje iskorišćeni. Imajući u vidu sve te nove izazove sa kojima se suočava proizvodnja hrane u narednom periodu, smatramo da je brdsko planinsko područje neopravdano zapostavljeno i da, u tom smislu postoji značajan prostor za njegovo unapređenje, naveo je Terzić.

Direktor Zlatiborskog Eko agrara Marko Marić, istakao je važnost ovog naučnog skupa za poljoprivredu našeg kraja, napomenuvši da se mnogo toga pametnog i praktičnog ovom prilikom može čuti i naučiti.

Ponosan sam što smo domaćini ovakvom skupu jer institucija kao što je Akademija inženjerskih nauka ne gostuje često van Beograda. To je ujedno i pokazatelj da je poljoprivredna politika opštine Čajetina i Zlatiborski eko agrar na dobrom putu, i da sve ovo što radimo su dobre tendencije, kaže Marko Marić, direktor Zlatiborskog eko agrara.

Osnovni cilj ovog naučnog skupa jeste pronalaženje rešenja koja bi bila u funkciji oživljavanja brdsko planinskog područja i unapređenje životnog standarda stanovništva na tom području.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
1.9 ° C
1.9 °
1.9 °
84 %
1.4kmh
90 %
Uto
2 °
Sre
4 °
Čet
3 °
Pet
3 °
Sub
2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime