- REKLAMA -
6.7 C
Užice
Početna Svet NATO formira novu borbenu grupu u susedstvu Srbije

NATO formira novu borbenu grupu u susedstvu Srbije

- REKLAMA -
Vojnici iz Crne Gore, Hrvatske, SAD i Italije stigli su u Madjarsku gde će formirati NATO borbenu grupu ojačane budnosti, zajedno sa kolegama iz Madjarske i Turske.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, to je jedna od četiri nove borbene grupe NATO koje su formirane kao deo procesa jačanja istočnog krila Severnoatlantske alijanse nakon ruske invazije na Ukrajinu.

“Vodeća nacija biće Madjarska. Vlada madjarskog premijera Viktora Orbana, iako ne šalje vojnu pomoć Ukrajini, potpuno je uključena u jačanje snaga NATO na istočnom krilu od samog početka krize”, dodaje se u tekstu.

Portal navodi da tim snagama veličine ojačanog bataljona u avgustu slede intenzivna taktička uvežbanja i bojeva gadjanja, a zatim i integracija u jedinstvenu oružanu formaciju odnosno NATO borbenu grupu.

Demonstracija pune operativne sposobnosti ove borbene grupe predvidjena je za početak septembra kada će izvesti taktičku vežbu sa bojevim gadjanjem.

NATO snage smeštene su u madjarskoj bazi Ujmajor koja je zbog toga temeljno renovirana, a nalazi se u centralnom delu zemlje, nedaleko od jezera Balaton i 350 kilometara od ukrajinske granice.

Madjarska vojska uključila je u NATO snage jednu četu tenkova, jednu četu mehanizovane pešadije, artiljerijsku bateriju, vazduhoplovnu eskadrilu, operatere za navodjenje vazduhoplovne vatrene podrške, specijalne snage i vojnu policiju.

Takodje, jedna turska vojna jedinica biće deo ove borbene grupe, ali neće dolaziti u Madjarsku, već će iz svoje baze biti u stanju povišene borbene gotovosti.

Hrvatska je poslala 60 vojnika, oružane snage Italije poslale su delove Planinske brigade iz Torina sa ukupno 250 ljudi, a Vlada Crne Gore predložila je da se zbog većih potreba za angažovanjem u snagama NATO u parlamentu izglasa povećanje broja vojnika Vojske CG sa 20 na 60 u zajedničkim snagama alijanse.

Kao odgovor na rusku intervenciju u Ukrajini, NATO je pojačao snage na svom istočnim krilu i oformio četiri nove stalne borbene grupe u Slovačkoj, Madjarskoj, Rumuniji i Bugarskoj. Od 2014. funkcionišu i NATO borbene grupe u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
6.7 ° C
6.7 °
6.7 °
96 %
1.3kmh
100 %
Sre
13 °
Čet
11 °
Pet
13 °
Sub
13 °
Ned
14 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime