- REKLAMA -
2.2 C
Užice
Početna Srbija i region Digitalizacija i E-uprava NALED: Startovala prva platforma za alarmiranje građana o izmenama planova za izgradnju

NALED: Startovala prva platforma za alarmiranje građana o izmenama planova za izgradnju

U celosti prenosimo saopštenje Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj

- REKLAMA -

Glas građana i privrede u urbanističkom planiranju jasnije i glasnije će se čuti nakon što je i zvanično pokrenuta digitalna platforma “Budi deo plana”, preko koje će korisnici, u realnom vremenu, dobijati obaveštenja o izmenama planskih dokumenata i moći da na njih elektronskim putem podnesu eventualne prigovore. Platformi, koja je važan korak ka formiranju jedinstvenog nacionalnog sistema eProstor, mogu da pristupe svi građani Srbije. Aplikacija je razvijena za potrebe grada Kragujevca, koji je izabran za pilot lokalnu samoupravu o čijim će planskim dokumentima koji su u proceduri za izmene i usvajanje javnost moći da bude obaveštena putem mejla, sms ili viber poruka.

Foto NALED

Aktivacija nove IT platforme predstavljena je na prvoj ovogodišnjoj sednici Saveza za imovinu i investicije NALED-a i deo je oglednog projekta „Glas građana u urbanističkom planiranju“, koji finansira Silp fond Švedske agencije za međunarodnu saradnju (Sida).

Prema rečima Jasmine Radovanović, vodeće savetnice za imovinu i investicije u NALED-u, cilj razvijanja platforme jeste da se podigne transparentnost izrade prostornih i urbanističkih planova, kako bi se sprečile situacije u kojima građani saznaju da se nešto gradi tek iz medija ili kada radovi započnu.

– Ovo je važna nova usluga na korist privredi i građanima, koji će na vreme biti alarmirani o planovima za izgradnju u svojoj sredini i više neće morati primedbe da podnose samo na šalterima nadležnih institucija i komisija, već mogu to da urade onlajn. Verujemo da će ih to ohrabriti da se zainteresuju i da budu u toku sa prostornim i urbanističkim planiranjem, kao i da će doprineti da se podstakne izgradnja koja je više u interesu i na korist zajednice. Sledeći korak je da ovaj vid razmene informacija postane praksa i zaživi u celoj zemlji, kako bi se uspostavio jedinstveni nacionalni sistem eProstor, za koji se NALED zalaže – istakla je Radovanović.

Iako u zemljama regiona postoje određeni mehanizmi za uključivanje javnosti u urbanističko i prostorno planiranje, niko do sada nije razvio ovakvu jedinstvenu onlajn platformu. Geografski fakultet u Beogradu pružio je stručnu podršku NALED-u u realizaciji pilot projekta.

– Nedostatak transparentnosti ključni je problem u urbanističkom planiranju. Platforma je, s jedne strane, put da građani steknu veće poverenje u rad lokalne administracije, a s druge važan mehanizam da se ubrza izrada prostornih i urbanističkih planova i ostvare velike uštede – rekao je Velimir Šećerov, dekan Geografskog fakulteta.

Foto NALED

Prijavom na platformu budideoplana.rs svi koji žele da znaju šta se dešava i planira u prostoru na teritoriji grada Kragujevca dobijaće notifikaciju i to već u fazi podnošenja inicijative za izmenu planskih dokumenata.

– Ponosni smo na to što se ova platforma našla prvi put u primeni upravo za izmene planova na teritoriji grada Kragujevca, jer na taj način obezbeđujemo da rad naše lokalne samouprave i u ovoj oblasti bude transparentan i uvodimo nove elektronske usluge koje će ubrzati i olakšati razmenu informacija sa građanima – naveo je Dejan Ružić, načelnik Uprave za razvoj i investicije grada Kragujevca.

Nakon sprovođenja projekta u gradu Kragujevcu biće definisane konkretne preporuke za transparentniji  proces prostornog planiranja u čitavoj Srbiji.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
few clouds
2.2 ° C
2.2 °
2.2 °
83 %
1.9kmh
12 %
Čet
13 °
Pet
13 °
Sub
14 °
Ned
15 °
Pon
13 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime