- REKLAMA -
-2.1 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Najmanje četiri havarije od početka grejne sezone

Najmanje četiri havarije od početka grejne sezone

Kvar otklonjen na dotrajalom magistralnom toplovodu, potrebna ogromna svota novca za njegovu rekonstrukciju

- REKLAMA -

Oko četiri sata ujutru kotlarnica Blok Zlatibor JKP Gradske toplane počela je da radi nakon što su ekipe otklonile kvar koji je nastao zbog pucanja toplovoda u delu kod Narodnog pozorišta.

Zbog tog kvara je ukupno oko 123 000 kvadratnih metara prostorija  juče bilo hladno od šest časova do tri sata posle ponoći.

Po rečima izvršnog direktora JKP Gradska toplana Branka Filipovića, isporučivaće toplotnu energiju na tom potezu najmanje do 22 časa zbog stabilizacije i obezbeđenja rada sistema.

Filipović je naveo za Radio Lunu da, u skladu sa gradskom odlukom, korisnicima usluga Gradske toplane neće biti umanjeni računi jer, kako je objasnio, jučerašnji prekid nije bio duži od 24 sata.

Sreda oko 7 sati i 30 minuta

Građani koji dobijaju toplotnu energiju iz kotlarnice Blok Zlatibor su najmanje tokom dva puta ove grejne sezone bili bez grejanja domova zbog većih havarija na istom potezu.

Pojedini korisnici usluga užičkog JKP Gradska toplana su tokom ove grejne sezone osetili i kvar na priključnom toplovodu u Marije Mage Magazinović i havariju na mestu gde se grana mreža u Kuli.

–   U pitanju je ista stvar, dotrajala mreža, godinama nije postignuto da se sve to zameni. U budućem periodu se to mora rešavati, naveo je Filipović.

On je objasnio da je više od 30 godina stara i da je u jako lošem stanju deonica toplovoda na kojoj je juče izbila havarija.

–   Sve ukazuje da se pomenuta deonica toplovoda tokom letnjeg perioda mora kompletno rekonstruisati. Obiman nam posao predstoji jer je u pitanju magistralni toplovod, jedan od najvećih koje imamo u gradu tako da možemo očekivati da će biti potreban veliki novac za rekonstrukciju. Nadamo se da ćemo bar prebroditi ove hladne dane i dočekati leto bez ponovnih problema, rekao je za Radio Lunu Filipović napomenuvši da je postrojenje kotlarnice Blok Zlatibor ispravno.

–   Ova grejna sezona je tekla relativno mirno, izuzev za korisnike kotlarnice Blok Zlatibor zbog četiri obustave grejanja, rekao nam je Branko Filipović istakavši da se energenti troše planiranom dinamikom. Naveo je da i dalje Gradska toplana ima manjak zaposlenih radnika zbog čega su se obraćali lokalnoj samoupravi za pomoć. U prvoj smeni, inače, dežuraju dve ekipe, a jedna u popodnevnim časovima. JKP Gradska toplana do 15. aprila isporučivaće toplotnu energiju do 6 300 korisnika usluga u periodu od 6 do 21 sat.(Foto screenshot/ izvor Užice oglasna tabla)

Podsetimo, kotlarnica Blok Zlatibor je druga po veličini kotlarnica Gradske toplane u Užicu. Jedina je od 12 kotlarnica u gradu koja i dalje koristi mazut kao osnovno gorivo, kako je ranije rečeno iz tog javno komunalnog preduzeća, zbog tehničke nemogućnosti konverzije i prelaska na gas.

Filipović je objasnio da je kotlarnica Blok Zlatibor podrumskog tipa, zbog čega ne ispunjava zakone i propise koji ne dozvoljavaju priključenje podrumskih prostorija na gasovodnu mrežu.

Oko 50 godina stara kotlarnica biće zatvorena izgradnjom kotlarnice na Međaju, između autobuske i železničke stanice. Kotlarnica na Međaju koristiće gas kao osnovni energent, mazut kao alternativno gorivo.

Podsetivši da postoje idejni projekat i studija opravdanosti, Branko Filipović je naveo da bi tokom januara trebalo da bude završena izrada urbanističkog projekta za infrastrukturni most, te da je u toku izrada studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje kotlarnice na prirodni gas i projekta rušenja objekata na dve parcele na kojima je planirana izgradnja kotlarnice na Međaju.

Izvršni direktor JKP Grdaska toplana je dodao da ove godine očekuju i idejna rešenja za lokacijske uslove i projekte za građevinsku dozvolu i izgradnju kotlarnice na Međaju.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
light snow
-2.1 ° C
-2 °
-2.2 °
100 %
6.2kmh
90 %
Sre
5 °
Čet
8 °
Pet
11 °
Sub
4 °
Ned
7 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime