- REKLAMA -
-13.7 C
Užice
Početna Srbija i region Društvo Najledenija tačka Srbije - selo Karajukića bunari

Najledenija tačka Srbije – selo Karajukića bunari

- REKLAMA -

Peštersku visorovan već odavno nazivaju srpskim Sibirom i to sa razlogom, jer je 2006. godine upravo na tom području u selu Karajukića bunari izmereno rekordnih -39,5, prenosi RINA.

Živa na termometru kod meštana ovog sjeničkog sela izmerila je skoro minus dvadeset, kažu – navikli smo. Da bi prešli samo nekoliko metara do štale oni oblače debele jakne i navlače šal na usta jer se “ledi i krv u žilama”.

Ovih dana ledeno je kod nas na Pešteru. Snega nema puno, putevi su prohodni i održavaju se što je najvažnije, ali oko kuća je sve sami led. Ledenice sa krova skoro i do metar. Ali, sve je to normalna pojava jer su zime u Karajukića bunarima i okolnim selima nekada bile još oštrije. Meštani se greju na drva, vatra se loži tokom čitavog dana i iz kuće se izlazi samo kad se mora. Tokom zime ovde se potroši i preko 20 metara drva, rekao je za RINU Muzafer Bibić iz Karajukića bunara i direktor Osnovne škole.

Postoji jedna matična škola i šest isturenih odeljenja, a nastavu pohađa sa sve predškolcima ukupno 300 dece. Sada je raspust, ali često se dešava da debeli minus spreči đake da stignu do školskih klupa, jer do škole putuju od četiri do 14 kilometara.

Skoro svako domaćinstvo ima auto, ali kad su ovako niske temperature, meštani izbegavaju da ih pale kako se ne bi pokvarila. Postoji organizovan prevoz za đake, ali često se dešava da se nastava ne održi jer bude toliko hladno, da ne mogu đaci da stignu, niti škola da se ugreje, kaže Bibić.

Na Pešterskoj visoravni živi oko 3.500 stanovnika, sela još uvek nisu potpuno pusta, ali surovi uslovi utiču na mlade ljude da se sve češće sele u grad. Oni koji su ostali bave se stočarstvom.

- Advertisement -
IZVORRina
- REKLAMA -
Užice
few clouds
-13.7 ° C
-13.7 °
-13.7 °
89 %
1.9kmh
15 %
Uto
-11 °
Sre
1 °
Čet
2 °
Pet
3 °
Sub
-0 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime