- REKLAMA -
3.8 C
Užice
Početna Srbija i region Društvo Nagradili najbolje, posvedočili o ljubavi prema majkama(AUDIO)

Nagradili najbolje, posvedočili o ljubavi prema majkama(AUDIO)

Majka je nepresušan izvor inspiracije, beskrajne ljubavi i podrške, a konkursi njoj posvećeni su način da im se deca oduže, istovremeno i opomena i poruka svima da tim ženama svaki dan treba pružati ljubav zbog neiscrpnog požrtvovanja, poručile su učenice užičkih srednjih škola, najuspešnije na ovogodišnjem literarnom i likovnom konkursu Kola srpskih sestara Užice povodom praznika Materice.

- REKLAMA -

 

U susret velikom prazniku darivanja i nagrađivanja, prema navodima oca Vlada, tradicionalno okupljanje mladih, Kola srpskih sestara i užičke Crkvene opštine u Parohijskom domu prilika je da se sagleda trud i duša mladih i posvedoči o sveukupnoj ljubavi koja postoji u lokalnoj zajednici.

 

  • Nisu klišei, nisu fraze. Drago mi je što me je majka odgajila kako jeste, nikada nije vršila pritisak na mene i uvek smo imale dobar odnos. Roditelji su nam uvek uzori, ali majka je poseban, navela je Nevenka Krstović, učenica Užičke gimnazije, koja je po prvi put poslala svoje delo i za njega nagrađena prvim mestom na 20. literarnom konkursu Kola srpskih sestara na temu Majka.

  • Majke su nepresušan izvor inspiracije, ljubavi i podrške i treba opomenuti i starije i mlađe od nas koliko su nam majke bitne i koliko treba svaki dan da ih volimo, poručila je Anela Brbović, učenica Medicinske škole nagrađena drugim mestom na literarnom konkursu za pesmu I ćerka je postala majka majci.

 

  • Pisala sam pesmu o majčinskoj beskrajnoj ljubavi koja nikad ne stari. Zahvalna sam joj što uvek pazi na mene, što je uvek tu da mi pomogne, kazala je Jelena Pajić, učenica Medicinske škole koja je osvojila treće mesto na literarnom konkursu.

 

 

  • Zahvalna sam svojoj majci na požrtvovanosti, zbog svega što je izgubila ili propustila zbog nas ili na bilo koji način uskratila sebi, reči su pobednice 5. likovnog konkursa Nikoline Prljević, učenice Umetničke škole. Nikolina je i prošle godine osvojila prvo mesto na istom konkursu, a ove godine je nagrađena za sliku na temu Nadežda Petrović koju je stvorila po uzoru na portret sestre Anđe, delo jedne od osnivačice Kola srpskih sestara.

Toplinu majčinske ljubavi, kako je ukazala, oslikala je Kristina Savić iz Umetničke škole i za svoje delo darovana drugim mestom na likovnom konkursu Kola srpskih sestara.

  • Zahvalna sam majci za sve što je proživela, za svaki savet koji je uvek dobrodošao i koje ću primenjivati, ukazala je Savić.

Učenica Umetničke škole Kristina Nešković je osvojila treću nagradu na 5. likovnom konkursu Kola srpskih sestara kojem se ove godine odazvalo 30 srednjoškolaca iz Užica.

Pohvaljeni su za svoja likovna dela Marija Milivojević i Dunja Pavlović iz Umetničke škole i Danilo Radulović, učenik Tehničke škole.

Pohvale su za literarne radove dobile i Dunja Pavlović, učenica Umetničke škole, te Marija Mitrić i Jovana Đenadić iz Ekonomske škole.

Svim nagrađenima i pohvaljenima su darovane knjige, pokloni Kola sprskih sestara i užičke Crkvene opštine.

Prema navodima profesorke istorije Snežane Nedeljković, članice Kola srpskih sestara, više literarnih radova u odnosu na prethodne godine, oko 40, bilo je u rukama žirija 20. literarnog konkursa, književnice Lele Milosavljević, Hadži Bojane Jovanović i Nevene Ćosović Bacetić, profesorki srpskog jezika i književnosti u Užičkoj gimnaziji i Umetničkoj školi.

Mišljenja o pobednicima su se poklopila, prema navodima Hadži Bojane Jovanović.

  • Ja sam mama tri dečaka, Nevena jednog dečaka. Radovi su nam bili značajni kao vid putokaza kako da ispratimo sutra našu decu i kao potvrda toga koliko smo kao majke bitne i potrebne našoj deci bez obzira na uzrast, godine i na to što će ponekad deca i odbijati našu pažnju, ponekad i preteranu. Uvek smo im potrebni. Majka je biće najsličnije bogu, što je bila i jedna od ponuđenih tema konkursa, a u svim radovima se prepoznaje ljubav prema majkama i ljubav koju osećaju od majki, predočila je profesorka Hadži Bojana Jovanović.

Članica Kola srpskih sestara mr Jelena Guskić Petrović, profesorka u Umetničkoj školi i jedan od inicijatora pokretanja likovnog konkursa, ukazala je da su na teme Majka i Nadežda Petrović pristigli radovi u svim tehnikama, po prvi put i digitalni rad.

  • Od oko 30 radova, pola je ušlo u uži izbor. Bilo je i nesuglasica, izbor je bio težak, prema navodima članice žirija Mine Radovanović, mastera istorije umetnosti, inače, bivše učenice užičke Umetničke škole.

O nagradama na 5. likovnom konkursu su odlučivale i Nataša Žilić, diplomirana slikarka i nastavnica likovnog i Nada Cvetić, master grafike i nastavnica likovnog koja je i prethodnih godina bila članica žirija.

  • Nije fraza, nije laž, svake godine je sve bolje, zaista se vidi napredak kada je likovno stvaralaštvo u pitanju. Kada je likovni konkurs bilo koji u pitanju, takva je priroda predmeta da stigne mnogo radova i onda, zbilja, iako ste samo učesnik, to je velika stvar jer ovo je malo mesto i zato poručujemo svima koji se odazivaju konkursu da narednih godina napune ovu prostoriju, istakla je Nada Cvetić. Podsetivši da je upisala Fakultet primenjenih umetnosti učenica koja je tri puta nagrađena i pohvaljena za svoje fotografije na likovnom konkursu Kola, Cvetić je izrazila nadu da će i ostali učesnici konkursa moći da žive od slikarstva ukoliko nastave započetim putem.

Marijana Todorović, profesorka stručnih predmeta u Umetničkoj školi, navela je za Radio Lunu da je zadovoljna što su učenice Umetničke škole osvojile sva tri mesta na 5. likovnom konkursu i što je jedna učenica te škole pohvaljena i za likovni i literarni rad. Nagrade na konkursu nižu godinama učenici te škole.

  • Đacima je to lepa satisfakcija i velika je stvar da im radovi budu izloženi. Nama, njihovim profesorima i mentorima je cilj da izvučemo iz njih njihov maksimum, da im ponudimo dovoljno prostora da se samostalno izraze u ideji koju su osmislili, da ih podstičemo da se dodatno angažuju na konkursima i istaknu u javnosti što je i prilika da se uporede sa ostalima. Konkurse posmatramo kao i takmičenja u likovnoj umetnosti i Umetnička škola može da se pohvali dobrim rezutatima i na gradskom, regionalnom, republičkom i međunarodnom nivou, napomenula je Marijana Todorović, mentorka pohvaljene učenice i nagrađenih za drugo i treće mesto na 5. likovnom konkursu.

Tradicionalno okupljanje mladih i Kola srpskih sestara u Parohijskom domu povodom Materica vidi kao čvorno mesto preklapanja finih energija koje pružaju bogatstvo.

Pružiće javnosti Kolo srpskih sestara Užica monografiju svog delanja čija je izrada u toku. Prema navodima sestara, u planu je da nagrađeni radovi budu prikazani u monografiji, ali i izloženi u kući, legatu užičkog Kola gde će naći trajno mesto, osim ukoliko neko ne poželi da ih otkupi.

Iz Kola srpskih sestara su podsetili da se godinama trude da sačuvaju kulturno i istorijsko nasleđe, da očuvaju veru i sve narodne običaje.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
3.8 ° C
3.8 °
3.8 °
51 %
7kmh
93 %
Uto
4 °
Sre
10 °
Čet
16 °
Pet
18 °
Sub
13 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime